П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяМолитва «Трисвяте»: як покликати милість Божу на нас?

Молитва «Трисвяте»: як покликати милість Божу на нас?

Этот материал также доступен на русском языке
Молитвослів'я ніколи не бувають одноманітними. Коли ми звертаємося до Бога своїми словами або використовуємо загальноприйняті молитви, то вкладаємо в них душу, свої почуття і переживання.

Молячись у храмі або вдома, ми завжди переживаємо особистий досвід спілкування з Господом. Серед знайомих нам молитов є славословні, подячні, покаянні і прохальні промови.

Одне з таких молитвослів’їв здобуло назву «Трисвяте». Звучить воно так: «Святий БожеСвятий кріпкий, Святий безсмертнийпомилуй нас». Це молитва славословна з покаянною приставкою. Така будова молитви є невипадковою і пояснюється цікавою історією її виникнення.

У V столітті Константинополь спіткав сильний землетрус. Християни одразу зрозуміли, що лихо послане Богом за їхні гріхи. На чолі з Патріархом вони вийшли на численний хресний хід. Під час ходу серед натовпу один хлопчик підносив дитячу молитву до Господа. Раптом, чудовим чином, він був піднятий на Небо, де побачив сонм Янголів, що оспівують Вседержителю хвалебну пісню: «Святий Боже, Святий кріпкий, Святий безсмертний!». Повернувшись на землю, хлопчик передав хрестоходцям текст славослів’я. Всі, хто молився, підхопили його й заспівали перед усіма, додавши в кінці покаянну фразу: «Помилуй нас!». Після цього землетрус припинився.

Ця молитва, незважаючи на свою стислість і простоту, є дуже глибокою за змістом. Її прообразом стали слова з одкровення пророку Ісаї, коли він побачив Бога і Янголів-серафимів, які служили Йому, вони волали: «Свят, Свят, Свят Господь Саваоф!» (Іс. 6:3).

«Формула» Трисвятого полягає у зверненні до Іпостасей Святої Трійці. Під Богом розуміється Отець–Господь Вседержитель. Кріпким названо Бога-Сина, чим підкреслюється Його всемогутність, що відкрилася людям у чуді Воскресіння і спасіння людства від смерті. Безсмертний – властивість Святого Духа як всюдисущого і вічного подавця життя. Кожне Лице Пресвятої Трійці – це відображення святості Єдиного Господа, тому ми і звертаємося щоразу до Нього з вигуком «Святий».

Молитва «Трисвятого» міцно увійшла у православне богослужіння. Вона входить у «звичайний початок», яким починаються усі церковні служби. Але найбільш урочисто «Трисвяте» звучить на Божественній літургії перед читанням Святого Письма. Цією молитвою ми закликаємо милість Божу на нас, просячи Його очистити наші душі від гріха і підготувати їх до з’єднання з Ним у Таїнстві Святого Причастя.

Важливо завжди бути уважними до читання «Трисвятого», не читати її машинально у складі молитовного правила, а усвідомлювати, що в цей момент ми звертаємося до повноти Божества – Іпостасей Святої Трійці. Побачивши нашу увагу і старанність до молитви, Господь помилує не тільки нас, але й увесь відданий Йому народ, як Він колись врятував його від катастрофи у столиці Візантійської імперії.

За матеріалами православної преси

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні