Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіДень Конституції України: як Росія порушує наші права

День Конституції України: як Росія порушує наші права

Этот материал также доступен на русском языке
Конституція - це основний закон, який закріплює наші з вами ключові права та свободи. У мирний час вона не може бути порушена навіть іншими законами, але це не завжди працює у період воєнного стану.

Ми поговорили з головою ГО «Спілка юристів Одеської області» Олександром Рябцем про те, як наші конституційні права обмежує Росія, і чи можна отримати за це грошову компенсацію.

СТАТТЯ 7. ПРАВО НА СПРАВЕДЛИВИЙ СУД ТА ЮРИДИЧНУ ДОПОМОГУ. На жаль, ми все частіше читаємо новини, як українців заарештовують та судять з надуманих причин – на окупованих територіях або безпосередньо у РФ. Зараз у Ростові-на-Дону судять 22 українських громадян, більшість з яких є захисниками Маріуполя з полку «Азов». Людей, які захищали свою країну, звинувачують у «тероризмі» та спробі насильницького захоплення влади. Правозахисники називають російські обвинувачення воєнним злочином.

СТАТТЯ 25. ПРАВО НА ГРОМАДЯНСТВО. На окупованих територіях росіяни проводять так звану примусову паспортизацію, змушуючи людей отримувати паспорти РФ. «Зміна громадянства – це лише право людини, а не обов’язок. За законами України, якщо у людини є паспорт Російської Федерації, вона може втратити українське громадянство», – пояснює Олександр Рябець. Ця ж стаття говорить про те, що «громадянин України не може бути вигнаний за межі України або виданий іншій державі», але ми знаємо, що Росія проводить депортацію українців. Вже відомо про майже двадцять тисяч українських дітей, які були примусово вивезені в Росію.

СТАТТЯ 27. ПРАВО НА ЖИТТЯ. Будь-яка ракетна атака або обстріл ставить під загрозу наше існування.

СТАТТЯ 47. ПРАВО НА ЖИТЛО. На окупованих територіях росіяни часто виганяють людей зі своїх будинків, а в неокупованих частинах країни – просто руйнують наше житло ракетами та снарядами. За словами Олександра Рябця, порушення саме цієї статті Конституції зараз вже намагаються оскаржити у суді деякі українці та інколи навіть виграють справи.

Як звернутися до суду?

Поки що у судах здебільшого розглядають відшкодування збитків через порушення прав на житло та майно. Якщо під час війни ви втратили домівку або бізнес, ви маєте:

1. Зафіксувати руйнування на камеру. «На відео має бути видно, хто ці наслідки знімає: спочатку треба навести камеру на своє обличчя, відрекомендуватися, озвучити дату, час та місце зйомки, а потім вже фіксувати руйнування», – радить Олександр Рябець.

2. Отримати папери від влади. Вам необхідно викликати поліцію або представників органів місцевого самоврядування (міської або сільської ради) та скласти акт про руйнування. Також це може зробити ОСББ або керуюча компанія вашого будинку. «В юридичній сфері чим більше паперів – тим краще», – зазначає юрист.

3. Звернутися до суду. Якщо ви звертаєтеся від юридичної особи, якій пошкодили бізнес, то вам потрібен господарський суд, якщо ви фізична особа – суд загальної юрисдикції за вашою пропискою (наприклад, районний суд Києва).

 Поради юриста

1. Не поспішайте судитися просто зараз. «Зараз я б ще не рекомендував звертатися до суду. Моя порада – чітко зафіксувати збитки разом з органами місцевого самоврядування й трохи почекати судову практику, тому що багато суддів ще не знають, як правильно розглядати ці справи. Зараз є великий ризик того, що суд може вам відмовити», – пояснює Олександр Рябець

2. Приготуйтеся витратити гроші. Наразі оскарження прав у суді та фіксація збитків, – на жаль, справа дуже коштовна. «Один наш клієнт – юридична особа з Херсону – витратив біля п’яти тисяч доларів, бо його збитки були досить масштабні й ми робили дуже дорогі експертизи для фіксації пошкоджень. Але його збитки були на декілька мільйонів доларів, тобто він розумів, навіщо витрачає такі великі гроші – це було пропорційно збиткам. Суд він виграв», – розказує юрист.

3. Дочекайтеся Перемоги України. Якщо ми переможемо й отримаємо репарації* від Росії, можливо, нам взагалі, не треба буде звертатися до суду. Але це покаже лише час. «Все буде залежати від того, як закінчиться війна. Я хочу вірити в те, що вона закінчиться не просто Перемогою України, а повною виплатою репарацій з боку Росії. Тоді компенсації можуть виплачувати як тим, хто втратив рідних та житло, так і тим українцям, які нічого не втратили, але постраждали морально», – каже Олександр Рябець.

*Репарація – повне або часткове відшкодування державою, що розпочала агресивну війну, збитків, заподіяних державі, що зазнала нападу.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні