П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧим корисні листя і стебла селери?

Чим корисні листя і стебла селери?

Этот материал также доступен на русском языке
Селера - не тільки пряна зелень, яка відома в кулінарії, але і рослина, що має багато корисних властивостей. Найбільше селера відома як вітчизняний «спалювач жиру», який, на відміну від ананаса, коштує набагато дешевше, а ефект у нього не гірший.

Чим корисні листя і стебла селери?

Також стебла і листя селери мають антиоксидантні та антисептичні властивості, покращують імунітет і обмін речовин в організмі. Дуже корисною є селера для людей похилого віку – її зелень покращує когнітивні функції (розумові здібності), захищає клітини мозку, знижує рівень гормону стресу і напруження.

Свіжий сік із листя і стебел селери має проносний і сечогінний ефект, покращує стан шкіри, очищає кров, знижує рівень холестерину і має протипухлинні властивості. Його рекомендують вживати при цукровому діабеті і запорах, захворюваннях щитовидної залози і підвищеному згортанні крові, сечостатевих проблемах. Однак тим, хто має захворювання шлунково-кишкового тракту, треба бути обережними при використанні в їжу свіжої зелені селери.

Листя селери можна вживати в їжу як сирими, так і після теплової обробки, смаженими або вареними. Сиру зелень можна додавати у салати і соуси, перші й другі страви. Листя селери добре поєднуються з авокадо, яблуками, імбиром, часником, зеленою цибулею, помідорами, картоплею, грибами, волоськими горіхами, гострими сирами, чебрецем.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні