Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатДискримінація за віком: як захистити свої права, якщо пенсіонерові відмовляють у роботі

Дискримінація за віком: як захистити свої права, якщо пенсіонерові відмовляють у роботі

Этот материал также доступен на русском языке
П'ятнадцятого червня відзначається День захисту людей похилого віку. Сьогодні багато хто з пенсіонерів, щоб не опинитися за межею бідності, вимушені шукати роботу. Але, попри багатий досвід і відмінні професійні навички, не можуть її отримати через поважний вік. Як захисти свої права?

Ви – літня людина, і шукаєте роботу. Буває таке, що є підходяща для вас робота, наявна вакансія відповідає вашим побажанням, а вам відмовляють. Тому що дізналися ваш вік або безпідставно, бажаючи знайти іншого кандидата. Це дискримінація за віком.

Вік і стан здоров’я не мають значення

Ви повинні знати, що ваше право захищено законодавством. У статті 24 Конституції України йдеться, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи і є рівними перед законом.

Ваше право також захищено Кодексом законів про працю України (остання редакція від 27.01.2023 р.). Стаття 2-1 забороняє будь-яку дискримінацію у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від:

  •  раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань;
  •  статі, етнічного, соціального та іноземного походження;
  •  віку, стану здоров’я, інвалідності;
  •  гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації;
  •  підозри або наявності захворювання на ВІЛ/СНІД;
  •  сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання;
  •  членства у професійній спілці або іншому громадському об’єднанні, участі у страйку, звернення до суду або інших органів по захист своїх прав тощо.

 Куди можна поскаржитися?

Якщо ви відчуваєте дискримінацію з боку роботодавця (потенційного або якщо ви працюєте) або рекрутингових служб (займаються підбором персоналу для підприємств) з тих чи інших причин, ви можете письмово звернутися до Державної служби України з питань праці, яка повинна відреагувати на ваше звернення. Вас повинні оцінювати лише як спеціаліста за вашими професійними навичками, освітою.

Знаючи свої права, ви можете захистити не лише себе, але й інших. Якщо, наприклад, ви побачили оголошення з «вимогами», які є дискримінаційними, можете також поскаржитися до Держслужби з питань праці або до Уповноваженого з прав людини.

Ви можете звернутися також до суду, якщо було встановлено факт дискримінації з боку (вкажіть кого) роботодавця, центру зайнятості, інших органів або осіб по відношенню до вас, яка полягає у порушенні рівності трудових прав.

Відповідно до статті 15 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» (остання редакція від 30.05.2014 р.), людина має право на відшкодування матеріальної шкоди та моральних збитків, завданих їй внаслідок дискримінації.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні