Статті

Без цензури: чому у Швеції заборонено фіранки?

Дивний документ був прийнятий у 17 століття, і на підставу називають кілька причин.

Швеція може сміливо претендувати на звання найдивнішої країни у світі. І все це завдяки законам та традиціям, які тут діють.

Незвичайні закони

Чоловіків у Швеції, наприклад, відправляють у декретну відпустку (при цьому їх роботодавець часто доплачує їм понад встановлений закономліміт, щоб зарплата повністю зберігалася), дітям дозволено їсти солодке лише з трирічного віку і лише по суботах, укладають дітей спати в морози та не вішають штори на вікна.

Туристи жартують: у країні, мабуть, ухвалили закон про фіранки, інакше хто в здоровому глузді став би залишати вікна голими? Але це не жарт — у Швеції справді діє закон, який забороняє віконні штори.

Дивний документ був прийнятий в 17 столітті, і в основі дається кілька причин. По-перше, вже тоді у Швеції прагнули загальної «зрівнялівки», тобто до того, щоб рівень життя для всіх був приблизно однаковим. Але за завісами не видно, який там рівень життя. По-друге, служителі закону мали стежити за порядком у містах.

Є ще дві версії

Одна з них розповідає, що раніше дружини чекали на своїх чоловіків-моряків і, щоб ті не могли заблукати в темному нічному місті, залишали у вікнах свічки. Оскільки полум’я могло спалахнути штори, шведи одноголосно позбулися їх.

У менш романтичному варіанті відсутність штор асоціюється із коротким зимовим світловим днем. Наприклад, навіщо штучно блокувати світло, коли його й так дуже мало?

Нині у Швеції цей закон взагалі не обов’язковий. І багато хто із задоволенням закриває вікна, причому часто не фіранками, а за допомогою спеціальних екранів зовні — адже шведи не розлюбили свічки у вечірній час.

Джерело: Изумително

Новое на сайте

  • Новини

Це підживлення з підручних засобів просто творить дива: огірки втомитеся збирати

Отримати рекордний урожай огірків можна не тільки, застосовуючи дорогі добрива. Хороший результат дає звичайнісінький настій…

19/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 20 травня: не обійдеться без погодних неприємностей

В Україні 20 травня у деяких регіонах очікується сильна хмарність. Завтра більше хмар – у…

19/05/2024 21:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 20 травня

Чи треба очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?

19/05/2024 20:55
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 20 по 26 травня

У цей період зірки рекомендують подумати про цілі, які давно хотіли реалізувати. На обрії новий…

19/05/2024 19:42
  • Статті

Яка гімнастика допоможе при захворюваннях серцево-судинної системи

Систематичні заняття лікувальною гімнастикою за спеціальною методикою для людей похилого віку допоможуть зберегти здоров'я серця,…

19/05/2024 18:46
  • Статті

Від Воскресіння до Вознесіння – як провести 40 днів: що можна, а що не слід робити у цей період

Світле Христове Воскресіння – настільки значуща подія, що святкується сорок днів поспіль. Саме стільки Спаситель…

19/05/2024 17:48