Сьогодні ми розповімо про Авдіївку, яка вже кілька років перебуває під постійним обстрілом окупантів.
Авдіївка – місто, розташоване за 13 кілометрів від Донецька, на березі річки Кам’янки. Це одне з найстаріших поселень Донбасу, яке здобуло назву на ім’я першого поселенця – селянина Авдія.
Перше поселення на місці Авдіївки виникло ще в середині XVIII століття, а датою його народження вважається 1778 рік, коли за розпорядженням новоросійського губернатора село стало державною власністю.
За легендою, поселенцям виділяли земельні наділи, розмір яких визначали дивним способом – довжиною шляху, який селянин пробігав, вигукуючи «а-а-а» на одному диханні. Тобто землю давали залежно від фізичного стану людини, а отже, й її можливості обробляти наділ.
У середині XIX століття Авдіївка могла похвалитися лише православною церквою та поштовою станцією, але вже через півтора-два десятки років у селі було відкрито школу і щороку проводилися два ярмарки, а поряд з містом було збудовано залізницю.
1920 року Авдіївка опинилася в руках махновців, які знищили все залізничне майно і телефонні апарати. Дуже постраждала Авдіївка і внаслідок Голодомору.
1956 року село набуло статусу міста. Головним промисловим підприємством був коксохімічний завод, де працювала понад половина городян. Він був найбільшим у Європі виробником коксу, сірчаної кислоти та мінеральних добрив.
З 2014 року Авдіївка потерпає від обстрілу окупантів. А з початком повномасштабного вторгнення російських загарбників місто було майже зруйноване. Промзону Авдіївки обстрілювали фосфорними боєприпасами, ними знищили й Авдіївську школу №1, а на коксохімічний завод і центр міста окупанти скидали термобаричні бомби.
В останній день квітня росіяни сім разів за добу відкривали вогонь по Авдіївці з «градів», двічі обстріляли місто з танків, а вдень здійснили по центру міста авіаракетний удар. Було зруйновано кілька будівель, снаряди влучили в житлові будинки, а також в коксохімічний завод, від якого мало що залишилося.
Досі в Авдіївці залишаються 1782 мирні жителі з 31 392 осіб, які жили в місті до повномасштабного вторгнення.
Знаменита авдіївська каша відома з XIX століття, а її рецепт передається з покоління у покоління протягом багатьох десятків років. Ця унікальна страва входить до громадського надбання нематеріальної спадщини Донецької області. На приготування делікатесу йде чотири години, а до його складу входять рис, яйця, масло та молоко. За час свого існування авдіївська каша перестала бути просто їжею, а стала національною стравою-оберегом.
Фосфорні бомби – запальні боєприпаси з білим фосфором, який спалахує при зіткненні з повітрям. Площа ураження – близько 150 метрів, температура горіння – 800 градусів.
Термобаричні бомби – боєприпаси, в яких використовується розпилення паливної речовини у вигляді аерозолю та підрив отриманої газової хмари. Деякі з них за потужністю можна порівняти з тактичними ядерними боєприпасами, але вони не мають радіаційного ефекту ураження.
Ірина Валентинова
Кухонна губка – лідер за кількістю бактерій на кухні. Як її очистити? Робіть це з…
Після кількох років буйного цвітіння півонії раптом починають слабо цвісти або зовсім не зав'язують бутони.…
8 травня в Україні очікується суттєве зниження температури та дощі на Закарпатті та місцями у…
Чи варто цього дня очікувати геомагнітних хвилювань?
Якщо нас дошкуляє зубний біль, ми на все готові, аби він припинився. А тим часом,…
Давайте, шановні читачі, зараз не зациклюватимемося ані з приводу дати тієї, 1945 року, перемоги (8…