No menu items!
П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачСимволіка квітів у культурах різних етносів

Символіка квітів у культурах різних етносів

В усі часи квіти були завжди поруч з людьми, вони прикрашали одяг, житло їх додавали в їжу та напої, також дарували як символ кохання та підтримки. Вони знаходили відображення в картинах, поезії, архітектурних спорудах. Дарувати букети стало традицією у всьому світі, незалежно від віросповідань.

В нашій країні зараз можливо отримати квіти навіть не виходячи з дому. Є така послуга, як, наприклад, доставка квітів у Вінницю, де грамотні флористи не тільки підберуть букет по традиції нашої культури, але й передадуть особисто до рук.

Географія квітів

В старовинному Єгипті усі квіти використовувались для прикрашання палаців фараонів та під час обрядів пов’язаних з ритуалами, ними наряджали статуї богів. Також широко розвинутими були квіткові витвори, в яких також використовувались вази з багатьма отворами для можливості вставляти кожну квітку окремо. Наприклад, лотос дарували богам в якості символу жертвопринесення, частину цієї традиції, навіть зараз збереглася у буддистів.

Рим та Греція мають багато спільного у своїх культурах, наприклад, гілки дуба, які символізували силу та владу та прикрашали голову божества Зевса. Квіти використовувалися вже в ті давні часи, як подарунок на весілля. При цьому, найчастіше, їх презентували у вигляді вінків.

У середньовічній Європі існувала велика палітра композицій з квітів та трав, які були притаманні регіону:

  • квіти, які росли на території держави;
  • духмяні трави;
  • укроп або м’ята.

Так, пелюстки із троянд червоного кольору, означали кров Христа, а Ірис його страждання. Квітами та травами прикрашали монастирі та церкви і це вважалось релігійною символікою. А ось на Вербну неділю, квітучою гілочкою цієї рослини, легенько били по хворим містам тіла і вважали, що це надасть здоров’я.

Індонезію та Індію неможливо уявити без алтарів прикрашених квітами. Там існує чітке визначення, які квіти даруються тому чи іншому божеству, та існують заборони на деякі з них.

У східних країнах до квітів існує особливе ставлення, чого варте тільки мистецтво екібани у Японії, де воно набуло статусу субкультури. Також не оминемо старовинну Русь, де відношення до квітів було символічне та мало ознаки. Ромашка вважалася символом безвиння, а мак – швидко спливаючої дівочої краси. На свято Івана Купали дівчата плели вінки та відпускали їх у воду. Квіти, які заплітались, мали окреме значення.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні