Понеділок, 16 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому при геморої треба обов'язково показатися проктологу

Чому при геморої треба обов’язково показатися проктологу

Этот материал также доступен на русском языке
До проктолога треба прийти не тільки для того, щоб усунути проблему, яка заважає нормально жити. Важливо не пропустити серйознішого захворювання.

Запитання читачки: Мені 57 років. У мене вже давно з’являється маленький вузол в задньому проході. Хоча він мене практично не турбує, я хотіла б якось його позбутися. Що можна зробити вдома? Мені незручно звертатися до проктолога.

Відповідає проктолог Володимир Андрієць:

– Соромлячись показатися лікареві, людина робить помилку. До проктолога треба прийти не тільки для того, щоб усунути проблему, яка заважає нормально жити. Важливо не пропустити серйознішого захворювання, яке може маскуватися під геморой або тріщину.

Днями у мене був 35-річний пацієнт, якого турбує тріщина. Чоловік хотів, щоб йому пояснили причину захворювання і призначили лікування. Але я завжди переконую пацієнтів, що важливо поглиблено, із застосуванням спеціального приладу (ректороманоскопа), оглянути пряму кишку. Під час огляду виявив три невеликі поліпи і порекомендував їх видалити.

Тому навіть якщо ви точно знаєте, що у вас геморой, обстежуватися все одно потрібно. А без огляду важко сказати, про які вузли йдеться. Це може бути гострий або хронічний геморой, або просто складочки шкіри, що виникли через запалення.

При хронічному геморої небезпечно, якщо кров в області тазу застоюється. Намагайтеся уникати запору або проносу, не засиджуйтеся за комп’ютером, не піднімайте важкі речі.

Важливо дотримуватися особистої гігієни і після випорожнення підмиватися. Так прийнято у народів Сходу, жителі якого набагато менше страждають на проктологічні захворювання. З раціону потрібно виключити гострі та пряні страви, а також алкоголь.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні