Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаСезонна робота для українців: як вважають стаж під час нарахування пенсії

Сезонна робота для українців: як вважають стаж під час нарахування пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Є види діяльності , які залежать від погодних умов. Це так звана сезонна робота. Оскільки така робота триває менше року, є особливості з зарахуванням цього періоду у стаж для призначення пенсії.

До сезонної, наприклад , належить робота в сільському господарстві, садівництві, виноградарстві, а також у санаторно-курортних закладах, туристичній сфері. Оскільки така робота триває менше року, є особливості з зарахуванням цього періоду у стаж для призначення пенсії. До чого треба бути готовим?

Яка робота вважається сезонною?

При прийомі на сезонну роботу з працівником укладається терміновий трудовий договір. За інформацією Державної служби з питань праці, договір виконання сезонної роботи укладається, якщо така робота:

  •  не може виконуватися протягом всього року через природні та кліматичні умови, тому виконується тільки протягом певного періоду, що не перевищує 6 місяців;
  •  така робота включена до Списку сезонних робіт і сезонних галузей (він, на жаль, не містить конкретних професій та посад).
    Якщо не буде виконано хоча б одну з перерахованих умов, то така робота не буде вважатися сезонною.

Як сезонні роботи зараховуються до стажу

Важливо розуміти, як сезонна робота зараховується до стажу: у майбутньому це вплине на право отримувати пенсію.

Якщо говорити про періоди роботи після 1 січня 2004 року, то головним критерієм є сплата страхових внесків. Весь стаж після цієї дати обчислюється за однаковими правилами. Нагадаємо, що, згідно зі статтею 24 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Якщо мінімальний внесок за місяць сплачено, то весь місяць зараховується до стажу. Якщо людина відпрацювала сезон, то зарахування цього періоду до стажу залежатиме від того, за які місяці і в якому обсязі сплачено страхові внески.

Проте до 2004 року правила для сезонних робіт були дещо іншими. Так, відповідно до статті 61 Закону «Про пенсійне забезпечення», робота протягом повного сезону на підприємствах і в організаціях сезонних галузей промисловості зараховувалася до стажу як рік роботи незалежно від відомчої підпорядкованості. Відповідний Список сезонних робіт і сезонних галузей був затверджений Постановою Кабінету Міністрів №278 від 28 березня 1997 року (остання редакція від 22.05.2021 р.). До таких робіт, зокрема, належать деякі види діяльності в лісовому і сільському господарстві, торф’яній промисловості, а також у санаторно-курортних закладах і закладах відпочинку. Інші сезонні роботи зараховувалися до стажу за їх фактичною тривалістю.

Припустімо, людина все життя працювала на сезонних роботах і збирається на пенсію найближчим часом. В такому разі періоди роботи до 1 січня 2004 року враховуватимуться за старими правилами (з урахуванням записів трудової книжки або довідок з роботи залежно від виду робіт), а після вказаної дати – за новими (виключно на підставі даних про страхові внески).

Наша довідка

Мінімальний розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування у 2023 році складає 1474 гривні за місяць.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні