Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк позбутися болю в п'яті

Як позбутися болю в п’яті

Этот материал также доступен на русском языке
Запитання читачки: "Почала боліти п'ята, особливо вранці - не можу на неї ступати. Що це може бути?"

Відповідає ортопед-травматолог Дмитро Яровий:

– Можна запідозрити запалення підошовної фасції, що утримує поздовжній підйом стопи, – плантарний або підошовний фасциїт. У народі це називають «шпора п’яти». Через поздовжню розпластаність стопи фасція натягується і запалюється в місці кріплення до кістки п’яти.

Ранковий стартовий біль – типова скарга пацієнтів. Людина розповідає: «Прокидаюся, встаю і перші кроки роблю, як на гарячому вугіллі. Розходжуся – все нормально». Підошовна фасція під час ходьби розтягується, і пацієнти не відчувають болю. А за ніч через розслаблення стопи фасція трохи зморщується, і, вставши з ліжка, людина відчуває біль. Це порочне коло підтримує запалення.

Щоб його розірвати, треба використовувати спеціальний бандаж – страсбурзьку шкарпетку у вигляді маленької пов’язки. Вона вночі утримує стопу у натягнутому положенні. Фасція не зморщується і вранці болю немає.

– Як ще лікується шпора п’яти?

– Ця хвороба часто невдячна стосовно ефекту. Протизапальні мазі й таблетки допомагають мало. Крім зняття запалення, набряку, болю, важливо підібрати ортопедичну устілку. Вона підтримає поздовжній підйом стопи і зменшить навантаження на фасцію.

Дуже ефективною є фізіотерапія, зокрема ударно-хвильова – це золотий стандарт лікування. Іноді пацієнтові можна допомогти за один сеанс, якщо правильно вибрати режим. Використовуються гормональні блокади, хоча я ніколи не раджу розпочинати лікування з них.

Корисно робити спеціальні вправи. Якщо нічого не допомагає, потрібна операція. Через два проколи перетинаємо фасцію в місці кріплення до кістки п’яти.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні