Статті

Готуємо смачно за рецептами читачів: манник на сметані та коржики із зеленню

Манник на сметані без борошна

Крупа манна – 150 грамів, сметана – 230 грамів, яйце – 2 штуки, цукор – 120 грамів, ванільний цукор – 1 столова ложка, сода – 0,5 чайної ложки, масло вершкове – 2 столові ложки, сіль – щіпка.

  • У великій мисці змішати сметану, цукор, ванільний цукор, невелику дрібку солі й 2 яйця. Перемішати до однорідності.
  • Всипати манну крупу і перемішати. Манка досить добре поєднується з іншими інгредієнтами, не утворюючи грудочок.
  • Накрити миску з тістом і залишити для набухання на 20-30 хвилин.
  • Включити духовку на розігрівання до 180 градусів.
  • Після того, як манка набрякла, додати соду і перемішати.
  • Форму для манника добре змастити вершковим маслом і обсипати манною крупою.
  • Вилити тісто у форму і розрівняти його. Заповнити форму треба так, щоб від верхнього краю залишився приблизно один сантиметр.

Випікати 30-40 хвилин до золотистого кольору. При подачі манник на сметані можна посипати цукровою пудрою.

Коржики з зеленню на кефірі

Кефір – 300 грамів, борошно – 400 грамів, жовток яєчний – 1 штука, олія рослинна – 30 грамів, олія вершкова – 2-3 столові ложки, сода – 0,5 чайної ложки, сіль – 0,5 чайної ложки, цибуля, кріп, петрушка – за смаком.

  • У глибоку чашку влити кефір. Додати сіль, соду, олію та яєчний жовток і добре перемішати.
  • Додати просіяне борошно і замісити м’яке, еластичне тісто. Воно має добре збиратися у кулю і не липнути до рук. Відкласти тісто убік, нехай трохи відпочине.
  • Нарізати дрібно зелень цибулі, кропу та петрушки. Перекласти нарізану зелень у чашку і злегка пом’яти руками, щоб вона дала сік і трохи зменшилася в обсязі. Можна додати до зелені сіль для яскравішого смаку.
  • Тісто для коржиків розділити на шість рівних частин і з кожної частини скачати невелику кульку. На присипаній борошном поверхні розкотити кульку тіста у пласт.
  • На половину пласта викласти частину начинки із зелені й накрити другою частиною тіста. Краї коржика злегка придавити долонею, щоб все повітря із середини коржика вийшло, і воно не розпадалося при подальшому приготуванні. Таким чином сформувати всі коржики із зеленню.
  • Нагріти суху сковороду на вогні (трохи нижчому за середній) і викласти на неї коржик. Готувати корж до золотистого кольору.
  • Викласти готовий коржик на блюдо і змастити вершковим маслом.

Як начинку можна також використовувати натертий сир або відварені яйця.

 

Новое на сайте

  • Статті

Мінус сотні гривень щомісяця: кого з пенсіонерів зачепили обмеження стажу і зарплати

Ви чесно працювали десятиліттями, але у розрахунках пенсії вам «зрізали» частину заробітку й стажу. І…

19/08/2025 08:58
  • Різне

Їх варто їсти щодня: сім сирів, які приносять найбільше користі

Твердий, м’який чи кисломолочний? Кожен вид сиру має свої переваги, але є сорти, які вважають…

19/08/2025 07:43
  • Новини

Деякі українці можуть втратити право власності на землю: кого торкнеться

Право власності на земельну ділянку — це можливість володіти, користуватися та розпоряджатися нею на власний…

19/08/2025 05:33
  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 19 серпня

Вівторок в Україні буде сонячним, прогнозують синоптики. Антициклон на ім'я Kyra (карта) зумовить всюди суху…

18/08/2025 23:49
  • Статті

Зубний біль уночі: що робити і куди звернутися у Києві?

Зубний біль завжди виникає вчасно, але особливо неприємно, коли він турбує вночі. У такі моменти…

18/08/2025 23:27
  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 19 серпня 2025 року: який прогноз дають фахівці

Дуже важливо у дні з магнітними бурями та напередодні приділяти особливу увагу здоров'ю.

18/08/2025 23:10