П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаДе отримати відповідь на запитання, за які послуги ми платимо за графою...

Де отримати відповідь на запитання, за які послуги ми платимо за графою «утримання будинку»

Этот материал также доступен на русском языке
Утримання будинку: як дізнатися, за що ми платимо? Одеситка Матвєєва Є. поскаржилася нам на те, що неодноразово зверталася до керуючої компанії, яка обслуговує її будинок, але належної відповіді на своє питання не отримала.

А все почалося з того, що читачка побажала ознайомитися з собівартістю послуг за утримання будинку та прибудинкової території. Вона хоче з’ясувати, з чого складається тариф на послуги за обслуговування будинку, оскільки вважає, що деякі роботи не виконуються.

Як захистити свої права у такому разі?

Можна звернутися з письмовою заявою безпосередньо до міської ради і додати листи ЖЕКу (керуючої компанії), в яких вам не було надано належної відповіді. Можете поскаржитися на дії (бездіяльність) житлової організації, навівши приклади.

На вимогу органу місцевого самоврядування підприємствами надається інформація про кількісні та якісні показники наданих комунальних послуг, їхню вартість, а також галузева звітність. Відповідь заявнику місцеві органи влади також повинні надати письмово.

Споживачі мають знати, що наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 130 від 5.06.2018 року затверджено Порядок інформування споживачів про намір зміни цін (тарифів) на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності. Згідно з цим Порядком, виконавці комунальних послуг здійснюють розрахунки економічно обґрунтованих витрат на виробництво (надання) комунальних послуг і подають їх для встановлення тарифів органам, уповноваженим встановлювати тарифи.

Далі ця інформація має бути оприлюднена і доведена до відома споживачів. Ознайомитися з нею зазвичай можна на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування в мережі інтернет (за наявності), у місцевих друкованих засобах масової інформації, на інформаційних стендах в абонентських відділах виконавців комунальних послуг та на інформаційних стендах в органах місцевого самоврядування.

За власним бажанням виконавець комунальних послуг може також додатково доводити до відома споживачів інформацію про намір зміни тарифів за допомогою радіо, телебачення та способу, визначеного статутом територіальної громади.

***

Якщо ваше право порушено, окрім вищезгаданого, ви можете звернутися до суду – як особисто, так і колективно (разом з іншими мешканцями будинку). И вже в судовому порядку оскаржити дії або бездіяльність підприємства або окремих посадових осіб.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні