Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаУ яких випадках під час розрахунку розміру пенсії закон дозволяє виключати найбільш...

У яких випадках під час розрахунку розміру пенсії закон дозволяє виключати найбільш невигідний період зарплати

Этот материал также доступен на русском языке
Для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

«Мене цікавить оптимізація заробітку, коли закон дозволяє виключати з розрахунку найбільш невигідний період зарплати, що становить до 10% від загального стажу. А саме: чи входить центр зайнятості в оптимізацію?

Наприклад, стаж людини складає 480 місяців. В цей стаж також входить перебування на обліку в центрі зайнятості протягом 270 днів, за які були виплати. Як правильно зробити оптимізацію?

  1. Виключити з розрахунку 48 місяців (39 місяців з найгіршими показниками + 9 місяців центру зайнятості).

  2. Виключити з розрахунку 57 місяців (48 місяців з найгіршими показниками + 9 місяців центру зайнятості).

Який з цих двох варіантів вірний? Допоможіть розібратися.

м. Чернігів (ім’я та прізвище не вказано)»

Нагадаємо, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

За бажанням особи і за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами, для обчислення пенсії додатково враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль по 30 червня 2000 року незалежно від перерв. Це передбачено статтею 40 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Цією є ж статтею передбачено, що з періоду, за який враховується заробітна плата, виключається період до 60 найменш вигідних місяців зарплати поспіль, за умови, що зазначені періоди складають не більш як 10% тривалості страхового стажу. Далі зазначається, що додатково за бажанням особи може бути виключено періоди:

  •  строкової військової служби;
  •  навчання;
  •  догляду за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду;
  •  догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  •  перебування за кордоном непрацюючого подружжя працівника дипломатичної служби, який знаходиться за місцем довготермінового відрядження;
  • страхового стажу під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів з метою запобігання поширенню COVID-19 та шести календарних місяців після його завершення;
  • страхового стажу під час воєнного стану і протягом трьох календарних місяців після його припинення.

***

Як бачимо, до цих додаткових періодів перебування на обліку в центрі зайнятості не відноситься. Тобто отримання допомоги з безробіття вважається звичайним страховим стажем і оптимізується на загальних підставах. Отже, в даному випадку вилучення невигідних періодів зарплати має відбуватися за першим варіантом з тих двох, що ви навели.

Також зазначимо дві важливі речі.

  • По-перше, так звана оптимізація зазвичай проводиться в автоматичному режимі без участі пенсіонера. Тобто комп’ютерна програма сама прораховує і визначає, який період вилучити краще.
  • По-друге, мова йде про вилучення до 60 місяців поспіль (незалежно від перерв).

Тому тут ще треба дивитися, якою у вас була зарплата до центру зайнятості і безпосередньо після. Не завжди вилучається саме 10% від стажу, це може бути й менший період, якщо так доцільніше.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні