No menu items!
П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачТвердопаливний котел переваги вибору

Твердопаливний котел переваги вибору

З 2014 року популярність в Україні набули котли на твердому паливі. З того часу ринок котельного обладнання багато разів удосконалювався. Конструкції теплообмінників ставали дедалі зручнішими.

Виробників на ринку багато, тому конкуренцію треба було витримувати. Звісно, є й торгові марки, які припинили виробництво. Це сталося в основному через те, що не витримали конкуренцію щодо якості виробу, поганого сервісу або відсутності гарантії та сервісної підтримки.

Чому вибирають саме твердопаливне опалення

Відсутність витрат на дозвільну та проектно-інженерну документацію. Винятки становлять котли потужністю від 100 кВт. Підприємства, заводи, церкви, СТО, ресторанно-готельні комплекси від 1000 м2 оформлюють дозволи та проект. Для домовласника приватний будинок, нічого оформляти не потрібно.

Вартість підключення. Дозвільна документація та проєкти коштують дорого. Робляться теж довго, близько кількох місяців. Ціна залежить від дальності підключення. Чим далі ГРВ (газорозподільний вузол), тим дорожче підключення. Ознайомитися з актуальними цінами на твердопаливні котли можна на сайті в розділі “твердопаливний котел

Немає можливості підключитися до інших інженерних мереж. Часто ділянки купуються у нових житлових забудовах чи масивах, де немає інфраструктури, відповідно, немає газової магістралі, або вона планується.

Бракує потужності електроенергії 380В. Для того, щоб обігріти будинок 200 квадратних метрів, потрібен електрокотел потужністю 20 кВт. Такі котли поділяються під 380В. Більшість власників приватних будинків мають потужність 220В.

Ціна на паливо. Газ та електроенергія постійно дорожчають. І зараз ми маємо такі тарифи, що топити дровами та деревними продуктами стало вигідніше.

Які котли існують

Недорогі компактні варіанти. Модельний ряд за потужністю виглядає приблизно так: 10, 12, 15, 20 кВт. Ця категорія котлів характеризується невеликими габаритами. Вони виготовляються зі сталі 3 мм. Термін служби 5 – 10 років.

Котли тривалого горіння. Такий котел має складну конструкцію газоходів, внутрішні канали подачі повітря. Котел тривалого горіння названо так, оскільки процес горіння збільшений за допомогою спеціального блоку автоматики та вентилятора піддуву. У цьому устаткуванні задається конкретна температура, контролер вмикає турбіну наддуву, і після досягнення температури вимикає, спалювання палива перетворюється на режим тління. У порівнянні з традиційними котлами Тривалість горіння палива на одній закладці збільшується на 40%, іноді показник може бути вдвічі довшим.

Котел шахтний. За конструкцією даний вид складається з двох металевих теплообмінників: камери згоряння та камери газоходів. Котел має найбільшу топку у своєму класі, тому й названий шахтним. Перевага вибору полягає в наявності великої камери згоряння та універсальності при виборі палива.

Дров’яний котел. Піролізний котел – це лише дров’яний котел. Ефективність його полягає в особливій конструкції двох камер, з’єднаних перехідом та форсункою. У першій камері відбувається спалювання палива, у наступній – процес термічного розпаду. Піролізний котел дуже ефективно спалює дрова, попелу практично не залишається, більш екологічний, але є певні вимоги до палива, такі як, вологість дров не повинна підвищувати 20%.

Пелетний котел. Цей клас обладнання відноситься до преміум сегменту, коштує дорого. Має низку безперечних переваг:

Автономна робота до 7 днів. Паливо у вигляді гранул засипається у спеціальний бункер, далі дозовано підсипається на пальник котла за допомогою спеціального механізму транспортування.

Повне згоряння палива.

Обслуговування котла полягає в разовому обслуговуванні (очищенні) теплообмінника раз на місяць, іноді раз на сезон.

Екологічність. Навколо будинку немає характерного запаху твердого палива. Котел не чадить.

Точність регулювання заданої температури та відсутності закипання. Можна не встановлювати буферну ємність.

Універсальність конструкції. Пелетний котел можна переобладнати у звичайний котел, встановивши колосникову решітку (для котлів зі смолоскипним пальником).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні