Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗелена комора: чим корисна зірківка середня

Зелена комора: чим корисна зірківка середня

Этот материал также доступен на русском языке
Зірківка середня (мокриця) - одно- або дворічна трав'яниста рослина сімейства гвоздикових. Цвіте з березня по жовтень. Росте по всій території України на засмічених місцях, біля житла, як бур'ян у садах і на городах.

Для заготівлі траву збирають із квітучих стебел протягом усього часу цвітіння рослини. Зібрану траву 4-5 годин пров’ялюють на сонці, а потім досушують під навісом або в теплому приміщенні.

Фармакологічні властивості

Рослина відома в народній медицині багатьох країн. Вважається, що зірківка

  • покращує діяльність серця і стан нервової системи,
  • зменшує різні болісні відчуття,
  • зупиняє кровотечі,
  • загоює гнійні рани,
  • розсмоктує пухлини різного походження.

Чинить протизапальну, антисептичну, протицинготну дію. Настій трави або сік свіжої рослини вживають при захворюваннях печінки та жовчного міхура, легень (особливо при кровохарканні), кривавому блюванні, геморої, а також при тиреотоксикозі.

Настоєм трави промивають очі при запаленнях і на початковій стадії помутніння рогівки (катаракта).

Зовнішньо міцний настій у вигляді примочок використовують при хворобах шкіри (вугри, порізи, висипи, гнійні рани), у вигляді ванн – при набряках ніг та нервовому збудженні.

У лікувально-профілактичний харчовий раціон (особливо при хворобах легень, серця, печінки та нирок) включають салати з молодого свіжого листя та пагонів.

Про запас рослину квасять і маринують.

Застосування

Внутрішньо

  • Сік свіжої рослини, змішаний з невеликою кількістю меду, по 1 чайній ложці 4-6 разів на день.
  • Настій трави (1 столова ложка сировини на склянку окропу, настоюють у термосі 8 годин, проціджують) по чверті склянки 4 рази на день.
  • Салат: траву мокриці та зелену цибулю подрібнюють, солять, заправляють вершками, прикрашають шматочками круто звареного яйця і посипають кропом (на 100 г трави беруть 100 г зеленої цибулі, 20 г вершків, половинку вареного яйця та спеції).

Зовнішньо

Настій свіжої трави (10 столових ложок сировини на 1 л окропу, кип’ятять 5 хв., настоюють 4 години) для компресів та промивань.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні