Статті

Шедеври національних кухонь України: леквар – закарпатське сливове повидло

Національний перелік нематеріальної культурної спадщини нашої країни постійно поповнюється. Адже у кожному регіоні є свої унікальні традиції та обряди. Входять до переліку та самобутні кулінарні традиції.

Леквар: закарпатське сливове повидло

Леквар — це густе сливове повидло, яке традиційно варять у селах на Закарпатті. Його готують із двох сортів слив: угорки чи бистриці.

Воно має не тільки насичений смак і запах, але й дуже корисне для здоров’я, адже роблять його без цукру. З цим повидлом виходять смачні пиріжки, вареники, пироги та тістечка.

Що знадобиться?

  • Сливи та вода — кількість за бажанням.
  • великий казан – для варіння.

Як приготувати?

  • Сливи промити і видалити з плодів кісточки, пересипати в казан і залити водою.
  • Помістити казан на вогонь і варити до кипіння.
  • Закипілу сливову масу необхідно безперервно помішувати дерев’яною лопаткою, до повного загусання. На це може піти цілий день.

З п’яти кілограмів слив наварюють два з половиною літри густого леквару. Цукру не додають.

Якщо леквар не падає з перевернутої ложки – це вже готовий.

У скляній банці він може зберігатися і два, і три роки.

Нагадаємо, ми розповідали вам про те, як приготувати болгарську міліну (баніцу).

Новое на сайте

  • Новини

Гороскоп на тиждень із 18 по 24 серпня – міст між сезонами: тиждень тиші та нових намірів

Тиждень з 18 по 24 серпня – це не просто календарний перехід від літа до…

17/08/2025 20:59
  • Новини

Великий кавун – велика проблема: в Україні різко впали ціни

Спека прискорила збирання кавунів в Україні, але разом із достатком прийшло падіння цін. Фермери скаржаться…

17/08/2025 19:56
  • Статті

Чи допоможе ікона «Всецариця» при онкології: православний погляд

Чудеса трапляються – але не на замовлення. Ікона «Всецариця» вважається заступницею хворих, але Церква попереджає:…

17/08/2025 18:59
  • Новини

Пенсійний розрахунок: що отримає людина із 43 роками стажу

Навіть за тривалого стажу не завжди можна розраховувати на високу пенсію. Розповідаємо, як вважається пенсійна…

17/08/2025 17:59
  • Статті

Літо без стресу: як доглядати за шкірою та тілом у спеку

Літо — час яскравого сонця, високої температури і особливого догляду за собою. Прості рецепти масок…

17/08/2025 16:59
  • Новини

Пенсії під контролем: кого Пенсійний фонд може позбавити виплат

Банки та ПФУ об'єднають зусилля: в Україні посилять контроль за виплатами пенсіонерам

17/08/2025 14:56