П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяШедеври національних кухонь України: леквар - закарпатське сливове повидло

Шедеври національних кухонь України: леквар – закарпатське сливове повидло

Этот материал также доступен на русском языке
Леквар — это густое сливовое повидло, которое традиционно варят в селах на Закарпатье. Его готовят из двух сортов слив: венгерки или быстрицы.

Національний перелік нематеріальної культурної спадщини нашої країни постійно поповнюється. Адже у кожному регіоні є свої унікальні традиції та обряди. Входять до переліку та самобутні кулінарні традиції.

 Леквар: закарпатське сливове повидло

Леквар — це густе сливове повидло, яке традиційно варять у селах на Закарпатті. Його готують із двох сортів слив: угорки чи бистриці.

Воно має не тільки насичений смак і запах, але й дуже корисне для здоров’я, адже роблять його без цукру. З цим повидлом виходять смачні пиріжки, вареники, пироги та тістечка.

Що знадобиться?

  • Сливи та вода — кількість за бажанням.
  • великий казан – для варіння.

Як приготувати?

  • Сливи промити і видалити з плодів кісточки, пересипати в казан і залити водою.
  • Помістити казан на вогонь і варити до кипіння.
  • Закипілу сливову масу необхідно безперервно помішувати дерев’яною лопаткою, до повного загусання. На це може піти цілий день.

З п’яти кілограмів слив наварюють два з половиною літри густого леквару. Цукру не додають.

Якщо леквар не падає з перевернутої ложки – це вже готовий.

У скляній банці він може зберігатися і два, і три роки.

Нагадаємо, ми розповідали вам про те, як приготувати болгарську міліну (баніцу).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні