Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатКвартплата: за що потрібно платити, якщо житло приватизоване

Квартплата: за що потрібно платити, якщо житло приватизоване

Этот материал также доступен на русском языке
В соответствии со статьей 5 Закона Украины «О жилищно-коммунальных услугах» (далее – Закон), жилищная услуга – услуга по управлению многоквартирным домом.

«Мені 82 роки. По факту, інвалід 2 групи, пережила декілька операцій (щоправда, інвалідність не оформлювала). Мешкаю в приватизованій квартирі. У ЖЕКу вимагають за неї квартплату. А за що, адже квартира приватизована. Чи повинна я платити квартирну плату і за які послуги?

Антоніна Горб, м. Одеса»

Відповідно до статті 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон), житлова послуга – послуга з управління багатоквартирним будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:

  • забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території (якщо прибудинкова територія перебуває у власності або користуванні співвласників багатоквартирного будинку);
  • виконання санітарно-технічних робіт;
  • обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем за індивідуальними договорами);
  • утримання ліфтів тощо.

Відповідно до статті 9 вищезазначеного Закону, споживач здійснює плату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

***

Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування.

Якщо ви незадоволені якістю послуг або вважаєте, що вартість послуг завищено, можете звернутися з письмовою заявою до керуючої компанії або до органів місцевого самоврядування.

Окрім того, якщо ви не згодні з нарахованою оплатою, послугами, можна звернутися до центрів безоплатної правової допомоги за місцем проживання для того, щоб скласти позов до суду. В позові треба вимагати зобов’язати керуючу компанію провести звірку сплати внесків за утримання будинку та прибудинкової території, а також оскаржити нарахування, якщо ви вважаєте їх неправомірними.

***

Стосовно пільг на оплату житлово-комунальних послуг – для інвалідів 2 групи їх не встановлено. Але ви можете звернутися до органів соціального забезпечення для отримання субсидій як малозабезпечена особа.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні