Статті

Наші кулінарні традиції: секрети приготування міліни

Цього разу ми познайомимо вас з секретами приготування болгарської страви міліни (баниці).

Міліна –  болгарська обрядова страва

Міліна — давня болгарська страва, яку люблять готувати в селах на півдні Одеської області (Зоря, Кулевча, Кирнички, Баннівка, Василівка, Новотрояни, Калчева та інших).

Це пиріг із тонкого витяжного тіста. Його начиняють сиром або овечою бринзою і запікають під яєчно-сметанним соусом. Роблять міліну також із фруктами та ягодами.

Ця страва вважається обрядовою. Раніше її готували переважно напередодні весіль, хрестин, святкування нового року. У сучасних болгарських селах міліну готують не лише у святкові, а й у будні.

Що знадобиться?

  • Борошно – півтори склянки,
  • овеча бринза – 500 г,
  • яйце – 11 штук,
  • олія – 1 столова ложка,
  • сметана 20% – 500 мл,
  • зелена цибуля і петрушка – за смаком.

Як готувати?

  • Просіяне борошно з’єднати з теплою водою, додати одне яйце і рослинну олію. Замісити м’яке туге тісто і залишити на 30 хвилин.
  • Бринзу натерти на великій тертці і змішати з дрібно нарізаною зеленню.
  • Збити п’ять яєць і додати в начинку.
  • Тісто поділити на дві частини і тонко розкотити. На кожен корж викласти начинку і сформувати у вигляді рулетів. Кожен рулет розрізати на дві частини.
  • Окремо збити решті яєць і з’єднати зі сметаною.
  • Рулети покласти на лист, залити яйцями зі сметаною і поставити в розігріту до 160 градусів духовку на 35 хвилин.

***Якщо вам не хочеться возитися з тістом, баницю можна приготувати і з лаваша.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на середу, 20 серпня: що новенького обіцяють синоптики

Погода в середу мало відрізнятиметься від вівторка. Над Україною – область підвищеного атмосферного тиску, мінлива…

19/08/2025 23:26
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 20 серпня 2025 року: на що чекати Землі?

Астрономи фіксують підвищену активність магнітосфери: на Сонці продовжуються спалахи. Фахівці радять бути уважними літнім та…

19/08/2025 22:54
  • Статті

Сезонні ласощі без ризику: що важливо знати про кавун та диню

Літо – пора кавунів та динь. Ці соковиті фрукти не тільки освіжають, а й приносять…

19/08/2025 22:16
  • Новини

Час – гроші: власникам квартир та будинків важливо сплатити їх до 1 вересня

Власникам квартир та будинків в Україні нагадали: до 1 вересня необхідно розрахуватися із податками за…

19/08/2025 21:38
  • Статті

Чому з телефону зникають гроші, або про кнопковий телефон та інтернет

Поки одні оновлюють айфони, інші вірні кнопковим «Нокіям». Але мобільні оператори, схоже, вирішили: інтернет потрібен…

19/08/2025 20:47
  • Новини

Літній пиріг без яєць і молока – галета, яка підкорить усіх

Хочете порадувати себе ароматною випічкою, але без яєць та молока? Пісна галета з фруктами та…

19/08/2025 19:57