Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаГрошіФальшиві гроші: більше всього підробляють500 та 200 гривень

Фальшиві гроші: більше всього підробляють500 та 200 гривень

Этот материал также доступен на русском языке
При розгляданні банкноти на світлі зображення фрагментів цифрового позначення номіналу, виконані з лицьового та оборотного боків, збігатимуться і набудуть цілісного вигляду – без розривів та зрушень.

Останнім часом в обігу з’явилося чимало фальшивих купюр. Які гроші підробляють, як їх відрізнити і що робити, якщо виявили фальшивку?

 Які банкноти підробляють найчастіше?

Сьогодні фальшивомонетники переважно підробляють купюри старого зразка. Найчастіше – банкноти номіналом 500 гривень, випущені 2006 року, і 200 гривень, надруковані 2007-го. Це пов’язано з тим, що нові купюри, які були введені в обіг Національним банком України у 2015-2020 роках, мають посилену систему захисту.

 Перевіряємо на дотик і на око

Справжність банкнот, насамперед, можна перевірити на дотик. Банкнотний папір відрізняється від звичайного. Крім того, спеціальні види друку залишають на банкнотах характерні ознаки. Так, на справжніх купюрах на дотик відчувається товстий шар фарби, рельєфність окремих зображень з лицьового боку.

Якщо дивитися на банкноту проти світла, можна побачити водяні знаки. Їх є два види. Багатотоновий водяний знак повторює зображення портрета, надрукованого на лицьовому боці банкноти. Його світлий елемент на нових купюрах зображує цифрове позначення номіналу. На старих – графічний символ національної грошової одиниці, гривні.

Справжні гроші мають так званий наскрізний елемент. Це означає, що при розгляданні банкноти на світлі зображення фрагментів цифрового позначення номіналу, виконані з лицьового та оборотного боків, збігатимуться і набудуть цілісного вигляду – без розривів та зрушень.

Шукаємо стрічку

Також, подивившись на справжню купюру на світлі, можна побачити повністю занурену в товщу паперу захисну стрічку. На ній мають бути зображені у прямому та перевернутому вигляді цифрове позначення номіналу, написи ГРН та зображення малого Державного герба України – тризуба.

Нові банкноти мають такий важливий елемент захисту, як «віконна» захисна стрічка. Це частково введена у товщу паперу полімерна смужка відповідного кольору. Наприклад, на банкнотах:

  • номіналом 200 гривень зразка 2019 року – вона синя;
  • номіналом 500 гривень зразка 2015 року – темно-сіра;
  • номіналом 1000 гривень – пурпурна.

Стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти і графічний знак гривні.

Що робити, якщо виявили фальшивку?

Якщо ви помітили у гаманці підозрілу гривневу купюру, слід звернутися до будь-якого банку. Касир має прийняти сумнівну банкноту і відправити її на перевірку до Національного банку України. При цьому оформляється заява клієнта, довідка про вилучення купюри і відправка її на дослідження.

Усі дослідження проводяться безкоштовно. Якщо гривні справжні та платоспроможні, вони обмінюються клієнтові на придатні для обігу банкноти або монети.

Якщо купюру визнано фальшивою, вона вилучається з обігу без відшкодування вартості клієнту. Про вилучення Національного банку повідомляє Бюро економічної безпеки України. Там уповноважені працівники проводять розслідування – з’ясовують, яким чином ця валюта потрапила до клієнта або до банку.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні