Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяВеликий четвер, Чистий четвер: сенс свята, що можна, а що не слід...

Великий четвер, Чистий четвер: сенс свята, що можна, а що не слід робити

Этот материал также доступен на русском языке
Чистим або Великим називають останній четвер перед Великоднем. Чистий четвер щороку відзначається різною датою залежно від дати Великодня. А дата Великодня розраховується за місячним календарем.

Чистий четвер або Великий четвер – це передвеликоднє свято, яке добре відоме усім. У цей день усі члени сім’ї рано встають та ретельно миються. Чистий четвер відзначається у Страсної седмиці – це останній тиждень перед Великоднем, який закінчує Великий піст 2023 року.

Чистим або Великим називають останній четвер перед Великоднем. Чистий четвер щороку відзначається різною датою залежно від дати Великодня. А дата Великодня розраховується за місячним календарем.

Великий чи Чистий четвер – день перед розп’яттям Христа, коли відбулася Тайна вечеря. Цього дня стирають одяг, купаються. Вважається, що обмивання тіла в Чистий четвер змиває не лише тілесний бруд, а й гріхи. Господині печуть великодні паски.

Історія та суть свята Чистий четвер

Великий четвер або Чистий четвер є одним із днів Страсної седмиці – тижня, присвяченого найважливішим подіям із земного життя Ісуса.

У Чистий четвер віруючі згадують Тайну вечерю, де Ісус вперше встановив обряд Євхаристії. Також на Тайній вечері Ісус омив ноги своїм учням, з чим пов’язані звичаї свята.

Звичаї та традиції в Чистий четвер

У Чистий четвер прийнято повністю мити своє тіло. Помитися варто якомога раніше, бажано – з першими променями сонця. Батьки обов’язково миють маленьких дітей. Добре цього дня прийняти лазню.

Існують інші традиції на Чистий четвер:

  • в будинку проводять генеральне прибирання, миють усі підлоги та вікна, стирають постільну білизну;
  • стрижуть волосся і нігті, щоб виглядати акуратно і охайно;
  • викидають все сміття, старий мотлох і зламані речі, а непотрібні, але придатні для використання речі відносять до церкви або роздають нужденним;
  • відвідують богослужіння та приєднуються до причастя.

Також до цього дня віруючі вже починають готуватися до Великодня, закуповуватись на святковий стіл та пекти паски. У будинку вже панує атмосфера свята, хоча піст ще не закінчився.

Що не можна робити у Чистий четвер

Існує чимало заборон у Чистий четвер. Серед них є як підтверджені церквою, так і народні заборони. Ось що не можна робити у Чистий четвер:

  • є м’ясо, молочні продукти та яйця, адже ще триває піст;
  • бути брудним і ходити у брудному одязі;
  • розводити безлад у будинку, залишати немитий посуд;
  • сваритися та лаятись матом;
  • відмовляти у допомозі, якщо до вас звернулися з проханням.

Щодо праці в цей день – працювати у Чистий четвер церква дозволяє. Адже попереду Великдень та роботи дуже багато. Також у цей день дозволяється працювати у саду та городі.

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні