Експертами Гарвардської школи громадської охорони здоров’я було розроблено Тарілку здорового харчування. Це свого роду посібник для здорового, збалансованого харчування.
Основну частину прийому їжі мають становити овочі та фрукти – 1/2 тарілки.
Різні овочі та фрукти містять різні вітаміни та мінерали і в різних кількостях. Якщо харчуватися різноманітно, організм отримуватиме всі необхідні поживні речовини.
Потім перевагу треба віддавати цільнозерновим – 1/4 тарілки.
Цільнозернові – це зерна пшениці, ячмінь, пшоно, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них.
Решту слід «закрити» білками – 1/4 тарілки.
Джерела великої кількості білка: риба, курка, індичка, кролик, яйця, квасоля, сочевиця, горіхи, сир, йогурт. Телятина і свинина також містять багато білка, але їх споживання бажано обмежити.
Всесвітня організація охорони здоров’я вважає, що готові м’ясні продукти або оброблене м’ясо (солене, копчене, в’ялене) є канцерогенами для людини. Такий висновок зроблено з урахуванням численних досліджень.
Тарілка здорового харчування також включає вживання корисних рослинних олій (оливкова, кукурудзяна, арахісова). Їх у помірній кількості радять додавати до овочевих салатів.