Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЗелена аптека: чим корисний пирій повзучий?

Зелена аптека: чим корисний пирій повзучий?

Этот материал также доступен на русском языке
Пирій повзучий – трав'янистий багаторічник, про цілющі властивості якого знали ще лікарі Стародавньої Греції та Стародавнього Риму.

Пирій повзучий – багаторічна трав’яниста рослина сімейства злакових. Має повзуче гіллясте тонке циліндричне горизонтальне кореневище, 2-4 м завдовжки. Росте по всій території України на луках, уздовж доріг, на степових схилах, серед чагарників, як злісний бур’ян на полях, городах і садах.

З лікувальною метою використовують кореневища пирію.

Заготовляють кореневища ранньої весни або восени. Обтрушують їх від землі, миють у холодній воді і сушать на відкритому повітрі (на сонці або під навісом), розстеливши тонким шаром (1-2 см завтовшки) на тканині або папері і час від часу перемішуючи. Висушені кореневища ріжуть на дрібні (не більше 1 см) шматочки і зберігають у щільно закритих банках або бляшанках. Траву пирію (Herba Graminis) використовують свіжою, у вигляді соку.

Фармакологічні властивості

Препарати пирію чинять відхаркувальну, протизапальну та сечогінну дію, сприяють відновленню порушеного обміну речовин. Застосування пирію показане

  • при подагрі,
  • ревматизмі,
  • нирковокам’яній хворобі,
  • циститах,
  • запаленні передміхурової залози,
  • каменях у жовчному міхурі,
  • гастриті,
  • ентероколіті,
  • при набряках серцевого походження.

Знеболювальні властивості пирію використовують при подагричних ломотах, ревматизмі, болях у попереку та наслідках артриту, а обволікаючі та пом’якшувальні – при кашлі.

Препарати пирію вважаються ефективними і при рахіті, фурункульозі, золотусі, хронічній екземі та інших шкірних захворюваннях (для посилення терапевтичного ефекту одночасно 1-2 рази на тиждень приймають ванни з відваром кореневищ).

Рідше відвар кореневищ використовують як м’який проносний і потогінний засіб.

Застосування

Всередину – відвар кореневищ (2 столові ложки сировини на 500 мл окропу, варити 10 хвилин) по півсклянки 4 рази на день до їди. Сік зі свіжої трави по півсклянки 1-2 рази на день при каменях у жовчному міхурі.

Зовнішньо – ванни з відвару кореневищ (50 г сировини на 5-10 л води).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні