Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЗнову «уравніловка», або як пройшла березнева індексація пенсій

Знову «уравніловка», або як пройшла березнева індексація пенсій

Этот материал также доступен на русском языке
Аналізуючи механізм перерахунку, бачимо, що чим більша пенсія, то більшим є підвищення. Згідно з даними Пенсійного фонду, станом на 1 січня в Україні було орієнтовно 1,2 мільйона людей, які отримували пенсію в розмірі від 4 до 5 тисяч гривень.

Грубий підрахунок показує, що у більшості таких людей пенсії могли зрости з 1 березня на суму від 800 гривень. Ще понад два мільйони людей на початок року отримували пенсії в розмірі від 5 до 10 тисяч гривень. Тут пенсії могли збільшитися на суму від тисячі до півтори тисячі гривень відповідно.

Таким чином, констатуємо, що декілька мільйонів пенсіонерів в березні отримали підвищення на суму не менше тисячі гривень. Багато хто з пенсіонерів таким підвищенням насправді задоволений, адже для них це не зовсім звичне явище.

А далі ми отримуємо доволі незвичну категорію людей, які мають пенсію вищу за середню, але вони все одно незадоволені перерахунком. Наведемо два умовні приклади.

Припустімо, у людини пенсія 10 тисяч гривень. Збільшення на 19,7% мало б принести надбавку в розмірі 1970 гривень. Однак людині її обмежують і додають лише 1500 гривень. Адже, нагадаємо, що, згідно із зазначеною постановою, підвищення не може бути більшим за вказану суму. Зауважимо, що обмеження починаються приблизно з пенсій на рівні 8 тисяч гривень, оскільки 19,7% від такої пенсії – це вже 1576 гривень, тобто трохи більше, ніж 1500 гривень.

Другий приклад. Припустімо, у людини пенсія в лютому була рівно 20 тисяч гривень. Відштовхуючись від анонсованих відсотків, індексація в цьому випадку могла б скласти майже 4 тисячі гривень. Але в такому разі додають лише 930 гривень, оскільки існує обмеження, згідно з яким пенсія не може бути більшою за 10 прожиткових мінімумів, тобто не більшою за 20 930 гривень.

Така людина теж має право заявити про певну несправедливість, тому що тут зростання по факту становить 4,5%. Втім, як бачимо з попередніх прикладів, у когось 4% – це лише 100 гривень, а у когось – 900 гривень. Так само у когось 19,7% – це надбавка в розмірі 420 гривень, а у когось – 1500 гривень.

З другого боку, людина з пенсією в розмірі 20 930 гривень в березні отримала підвищення 0% і також може бути незадоволеною. Але що робити людині, яка не отримала підвищення і залишилася при цьому з пенсією або соціальною допомогою в розмірі 2093 гривень? Відповіді на це запитання, на жаль, немає.

***

Існує думка, що всім треба було просто додати однакову суму, хоча існуючий порядок такого механізму не передбачає. Врешті-решт бачимо, що за рахунок обмежень для великих пенсій суттєво підтягнулися середні. А от маленькі пенсії хоч і в більшості випадків зросли, але не так, як хотілося. Є також думка, що треба спочатку підтягнути мінімальні пенсії, а потім вже інші. Але і тут знайдуться критики, які скажуть, що це «уравніловка». Виходить так, що універсального рецепту поки що не існує, і кожен залишається сам на сам зі своєю правдою.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні