Справжнє призначення посту полягає у духовній і фізичній помірності, у вправі молитви та чеснот.
Чи усім корисний суворий піст?
Відповідає Митрополит Іриней:
«Щодо пісного меню, то віруючим слід відмовитися від скоромної їжі – молока, яєць, м’яса та риби, але й пісними продуктами не об’їдатися.
Дотримуючись посту, треба бути уважним до свого здоров’я.
Якщо під час посту виникають проблеми із самопочуттям, ступінь помірності слід негайно обговорити з духівником.
Якщо лікар не дозволив суворо дотримуватися посту або, за медичними показаннями, вилучення з раціону будь-яких продуктів може призвести до погіршення здоров’я, то священик благословить таке послаблення.
Щодо їжі, потрібно дотримуватися такої суворості посту і такої міри, яка була б посильною. Не слід допускати крайнощів і самочинства (самоврядності)».
Допомога господаркам: чи вмієте ви готувати пісне тісто
ІНГРЕДІЄНТИ: холодна вода – 125 мл, олія – 125 мл, сіль – 1/2 чайної ложки, борошно – 320-350 г.
У воду влити олію, посолити. Збити міксером до утворення пухкої білої піни. Просіяти борошно, влити в нього підготовлену суміш і замісити еластичне тісто.