Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДелікатне питання: як впоратися із запором?

Делікатне питання: як впоратися із запором?

Этот материал также доступен на русском языке
Напевно, не всі, хто має проблеми з кишечником, знають, що похід до туалету раз на три дні вважається варіантом норми, як і тричі на день.

Запитання читачки:

– Не знаю, як упоратися із запором. Вранці приймаю півложки оливкової олії, запиваю склянкою води, і все одно в туалет ходжу раз на три дні. Що робити?

Відповідає гастроентеролог Людмила Федорченко:

– По-перше, похід до туалету раз на три дні вважається варіантом норми, як і тричі на день. По-друге, не захоплюйтеся оливковою олією натще. Не слід так знущатися з травної системи: вона не встигла прокинутися, а їй уже дають олію. Вона має різкий жовчогінний ефект, жовч закидається у протоки підшлункової залози, а це шкідливо.

З віком кишечник втрачає активність: м’язи стінок слабшають, їжа застоюється – відбувається запор. До того ж людина з роками мало рухається. Господар сидить – і кишечник стоїть.

Також має значення, скільки рідини п’єте. Щоб кишечник добре працював, треба вживати півтора-два літри рідини, з яких п’ять-шість склянок – вода. Вона для кишківника, як бензин для машини. Для вироблення корисної звички потрібно близько трьох тижнів.

– Чи можна мені приймати проносні?

Це вирішує ваш сімейний лікар. Сьогодні популярні так звані наповнювальні проносні з натуральними компонентами, які потрібно запивати великою кількістю – 300-400 мілілітрів – води. Ці засоби порівняно безпечні, не викликають звикання, появи болісних скорочень у кишечнику.

Їх можна приготувати і самостійно, замочивши на ніч насіння чіа або льону в кефірі або йогурті й випивши вранці суміш. Набрякле насіння наповнить кишечник і поліпшить перистальтику. Так само діють засоби на основі насіння подорожника, які попередньо замочують у воді і вживають наприкінці прийому їжі.

За матеріалами fakty.uа

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні