Знезараження можна проводити безпосередньо перед посівом, так і заздалегідь. Тільки в першому випадку посівний матеріал після промивання злегка підсушують до сипучого стану, щоб було зручно висівати, а для подальшого зберігання насіння має бути повністю сухим.
- Десять крапель йоду треба розчинити в склянці теплої води, потім опустити насіння, добре перемішати і витримати 2-3 години.
- Столову ложку перекису водню додаємо на склянку води, насіння витримуємо 20 хвилин.
- Чайну ложку питної соди розчиняємо у склянці гарячої води, добре перемішуємо, охолоджуємо та засипаємо насіння. Витримуємо 30 хвилин.
Такі способи підходять для насіння томатів, перцю, баклажанів, огірків, капусти, дині, кавунів.
Гарний результат дає замочування у соку алое. Він сприяє швидкому проростанню. Сік потрібно брати з листочків старших за 3-4 років, молоді не підходять. Насіння насипають у блюдечко або іншу ємність так, щоб вони між собою не стикалися, заливають соком, розведеним водою (1:1), і залишають на 24 години. За цей час насіння має добре насититися соком. Перед сівбою їх не промивають.
ВАЖЛИВО! Сік алое – хороший біостимулятор росту тільки для салату, томатів, баклажанів, моркви та капусти.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як отримати ранню зелень цибулі.