Статті

Чому зменшили доплату до пенсії

«Мені призначено пенсію за віком в 2019 році. Страховий стаж – 37 років. Згідно з Постановою Кабміну №127, з 1 липня 2021 року до пенсії було встановлено щомісячну доплату в розмірі 100 гривень, яка, відповідно до законодавства, враховується під час подальших перерахунків пенсії.

З 1 грудня 2021 року в зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму мені проведено перерахунок пенсії за два роки понаднормового стажу. Через це доплату в розмірі 100 гривень було переглянуто – її розмір зменшили на величину збільшення доплати за стаж. Чи правомірно ПФУ зменшив розмір доплати, і як буде враховуватися ця доплата при проведені індексації пенсії?

Степан Павлович, лист надійшов на електронну пошту редакції»

Що написано в постанові?

Спочатку нагадаємо читачам, про яку саме доплату йде мова. В березні 2021 року відбулася чергова індексація пенсій. Нюанси індексації того року були прописані у зазначеній вище Постанові Кабміну №127 від 22 лютого 2021 року*. Цією ж постановою для окремої категорії громадян передбачалася надбавка до пенсії в розмірі 100 гривень з 1 липня 2021 року.

Підвищення стосувалося осіб, чию пенсію не індексували в березні 2021 року і взагалі не підвищували її в період з січня по липень 2021 року (мова переважно про звичайній пенсії, які призначалися за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Окремим рядком в постанові прописано, що зазначена доплата «враховується під час подальших перерахунків пенсії відповідно до законодавства». Однак в Пенсійному фонді таке формулювання, імовірно, трактують по-своєму. Можливо, краще було б в постанові прописати більш чітко: «доплата зберігається під час подальших перерахунків». Ми ж з наведеного листа бачимо, що доплата все ж таки не зберігається.

Свої права можна захистити у суді

Існує чимало прикладів, коли під час масових перерахунків пенсій через зростання одних надбавок інші зменшуються або взагалі зникають. Те саме багато років тому відбувалося і з індексацією, коли вона нараховувалася за зовсім іншим принципом. Якщо така індексація з часом зникала, то в Пенсійному фонді це принаймні намагалися пояснити, це було певною мірою законодавчо обґрунтовано.

Раніше за законом пенсію починали індексувати, якщо вона довго не підвищувалася через інші механізми. А коли робився якийсь новий перерахунок пенсії (масовий або індивідуальний), то індексацію автоматично припиняли і прибирали.

Зараз такі правила в законодавстві прописані не чітко. Але схоже на те, що в окремих випадках Пенсійний фонд за інерцією використовує старі алгоритми. За цією логікою виходить так, що зазначена доплата у розмірі 100 гривень є тимчасовою. Коли підвищується, наприклад, доплата за стаж через зміну прожиткового мінімуму, то на таку саму суму зменшується доплата до 100 гривень. З часом ця доплата в розмірі 100 гривень може зовсім зникнути під час наступних перерахунків, в тому числі під час чергової індексації пенсії. Хоча кожного разу порядок щорічної індексації трошки корегується постановами уряду і там можуть виникати нові нюанси.

***

Імовірно, право на збереження відповідної щомісячної доплати в розмірі 100 гривень можна відстояти в судовому порядку, користуючись тим, що законодавство в цьому плані досить розмите. Однак, чи кожному вистачить сил, бажання і вміння битися за таку суму в суді?

* «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році».

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Новое на сайте

  • Статті

Як правильно обрати автоматичні вимикачі для захисту домашніх мереж

Вимикачі відіграють важливу роль у забезпеченні безпеки електричних мереж та пристроїв. Вони не лише регулюють…

02/05/2024 00:58
  • Статті

Ножі Колд Стіл: легенда в світі холодної зброї

Колд Стіл - це американський бренд, який вже понад 40 років виробляє одні з найкращих…

02/05/2024 00:16
  • Новини

Ця рослина обов’язково має бути на вашій кухні – вона підтримує здоров’я та затишок

Люди все більше прагнуть здорового способу життя і обирають натуральні способи поліпшення свого здоров'я. Один…

01/05/2024 22:57
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 2 травня

В Україні 2 травня буде сонячно та тепло, температурні показники порадують своїми значеннями. Синоптики впевнені,…

01/05/2024 22:19
  • Новини

​Магнітні бурі на четвер, 2 травня

Чи варто очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?

01/05/2024 21:36
  • Новини

Православний церковний календар на травень 2024 року за новоюліанським та юліанським стилем

Перехід Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар спричинив зміни до календаря. У 2024 році…

01/05/2024 20:59