П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіВ очікуванні перерахунку: на скільки та кому піднімуть пенсію – аналізує юрисконсульт

В очікуванні перерахунку: на скільки та кому піднімуть пенсію – аналізує юрисконсульт

Этот материал также доступен на русском языке
На скільки і кому піднімуть пенсії? В лютому прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував березневе підвищення пенсій. За його словами індексація має відбутися на 20%, а перерахунок торкнеться понад 10 мільонів пенсіонерів..

Мова, насамперед, про пенсії, призначені за Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», в тому числі, пенсії за віком, по інвалідності, по втраті годувальника. Також обіцяли підвищити пенсії чорнобильцям.

Нагадаємо, що в Україні майже 10,7 мільйона пенсіонерів. Якщо пенсію підвищать для 10 мільйонів, то ще приблизно 600 тисяч – це спеціальні пенсії. Індексація по деяких з них вже багато років була заморожена. Втім, і по цих пенсіях питання ось-ось має зрушити з місця.

Кому і як планують підвищити пенсії?

Кому з березня, кому з липня

Прем’єр зізнався, що, згідно із Законом «Про Державний бюджет на 2023 рік», таке підвищення не є обов’язковим. Адже дія статті закону, що регулює індексацію пенсій, на поточний рік була частково призупинена. Тобто уряд мав в ручному режимі визначити дату і розмір підвищення. Це, до речі, давало можливість не прив’язуватись чітко до темпів інфляції, а виходити з того, чи є гроші для перерахунку. Втім в Кабміні дотрималися своєї обіцянки й попри брак коштів індексацію запланували.

Пізніше міністр соціальної політки Оксана Жолнович в ефірі телемарафону розповіла подробиці березневої індексації. Деякі її тези викликали сумнів, а подекуди і подив. Але не все так погано.

По-перше, вона зазначила, що підвищення отримають всі пенсіонери. Хоча в попередні роки ще не було жодного випадку, щоб пенсії індексували одночасно абсолютно всім. До того ж нагадаємо, що минулого року Кабінет Міністрів ухвалив постанову, згідно з якою пенсії держслужбовців, науковців і військовослужбовців мають бути проіндексовані тільки після завершення воєнного стану. Втім, на уточнююче запитання журналіста Жолнович відповіла, що пенсії військовим також перерахують. І дійсно, проект нової постанови передбачає, що військовим пенсії також проіндексують вже з 1 березня 2023 року. Більше того, в уряді вирішили не чекати завершення війни та все-таки проіндексувати пенсії науковцям і держслужбовцям. Але планують це зробити не з 1 березня, а з 1 липня.

По-друге, нас знову запевняють, що всі пенсії «за загальною формулою» зростуть на 20%. Але ми вже знаємо, що зазвичай на цей відсоток індексується не вся сума пенсії, а лише зарплата, яка підставляється у формулу розрахунку. Тобто якщо пенсія становить 3 тисячі гривень, це не означає, що з березня до неї додадуть 600 гривень. Рахується це зовсім інакше. Тут треба бути дуже уважними. Втім, якщо мова йде про згадані спеціальні пенсії, то там буде індексуватися не зарплата, а базова сума пенсії (без надбавок).

По-третє, як з’ясувалося, профільний міністр не знає, яка в Україні середня пенсія. Вона сказала буквально наступне: «якщо не помиляюсь, то зараз середня пенсія 3500 гривень, а після перерахунку буде 4200-4500 гривень». Звісно, кожен може помилитися, але прикро, що це робить людина, яка в першу чергу відповідає за соціальну політику. Нагадаємо, що, за даними Пенсійного фонду, станом на 1 січня 2023 року середня пенсія в Україні вже становила 4622 гривні.

Розмір пенсії залежитиме від категорії отримувача

Менше з тим, за словами Оксани Жолнович, середній розмір підвищення має скласти від 400 до 700 гривень. Але підкреслимо, що це в середньому. Комусь дадуть 100 гривень, комусь – 700 гривень, в середньому це і буде 400 гривень. Також вона нагадала, що в попередні роки мінімальні пенсії індексувалися не завжди (могли збільшити її основну частину, але загальний розмір пенсії при цьому залишався незмінним). Зараз очільниця міністерства пообіцяла, що прибавка буде всім.

Коли готувався цей матеріал, офіційної інформації щодо прийняття Кабміном постанови про березневу індексацію ще не було. Тому ми спиралися тільки на проект постанови, який був у нашому розпорядженні.

Після його попереднього вивчення стало відомо, що мінімальний розмір підвищення, як і минулого року, становитиме лише 100 гривень (тобто значно менше, ніж на 20%). А максимальний розмір підвищення складе 1500 гривень.

Обмеження максимальної надбавки – це щось новеньке. Припустимо, у когось пенсія становить орієнтовно 12,3 тисячі гривень. В результаті індексації, вона може збільшитися до 14,8 тисячі, тобто на 2,5 тисячі гривень (зверніть увагу, це менше, ніж 20%). Такій людині надбавку встановлять не в повному обсязі, а уріжуть на цілу тисячу.

  • Звертає на себе увагу і підвищення мінімальних виплат залежно від стажу і віку. В цілому відтепер мінімальна пенсійна виплата має зрости з 2100 гривень до 2520 гривень (для непрацюючих). Тут, до речі, зростання – рівно на 20%.
  • Далі йде підвищення для осіб з повним стажем, тобто для жінок зі стажем не менше 30 років і для чоловіків зі стажем не менше 35 років.
  • Особам молодше 70 років призначатиметься пенсія в розмірі не менше 2760 гривень. Стільки ж – особам з інвалідністю І групи (незалежно від віку).
  • Особам у віці від 70 до 80 років – не менше 3000 гривень.
  • У осіб старше 80 років пенсія з усіма надбавками не зможе бути меншою за 3120 гривень, навіть якщо у них буде менше стажу, ніж зазначено вище (жінкам для цього потрібно мати 20 років стажу, а чоловікам – 25 років).

Окремо зазначається, що непрацюючі особи з повним стажем, яким виповнилось 65 років, отримуватимуть пенсію за віком також в розмірі не меншому за 3120 гривень. Такий пункт вносить певну плутанину. Отже при визначенні мінімальних розмірів треба буде дивитися на вид пенсії, кількість стажу, вік пенсіонера і чи продовжує людина працювати.

Вікові надбавки індексувати не планують

Тобто підняття зазначених вище мінімальних пенсійних виплат стосуватиметься лише непрацюючих громадян. Відповідний перерахунок пенсій може буде здійснено тільки після звільнення. А от сама по собі індексація (коли підвищується зарплата, що підставляється у формулу розрахунку) торкнеться і працюючих, і непрацюючих. Окрім випадків щодо мінімальних пенсійних виплат.

До речи, вікові надбавки поки індексувати не планують, хоча обіцяли. Вони зберігаються у попередніх розмірах і встановлюються за умови, що пенсія не перевищує 10 345,35 гривні:

  • для осіб у віці 70-74 роки – 300 гривень;
  • для осіб у віці 75-79 років – 456 гривень;
  • для осіб у віці від 80 років – 570 гривень.

Окремим пунктом піднімаються розмірі мінімальної пенсії для інвалідів війни та учасників бойових дій. Відтепер вони будуть визначатися не у відсотках, а у твердих розмірах. Загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути меншим за:

  • для інвалідів війни І групи – 14 071 гривню;
  •  для інвалідів війни ІІ групи – 11 654 гривні;
  •  для інвалідів війни ІІІ групи – 8 355 гривень;
  • для учасників бойових дій – 4 874 гривні.

***

Загалом, індексація пенсій – це зазвичай доволі складний процес, який важко описувати простою мовою і не загубити якісь нюанси. Багато чого залежить від виду пенсії, його розміру, від кількості стажу, дати призначення і таке інше. До того ж кожного року Кабінет Міністрів привносить якісь нові нюанси. Врешті-решт кожен випадок необхідно розбирати і прораховувати індивідуально.

Сергій Коробкін

Нагадаємо, ми анонсували нові законопроекти Верховної Ради и чи піднімуть мінімальну пенсію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні