Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаДачаОбрізка плодових дерев на високий урожай: як правильно сформувати крону

Обрізка плодових дерев на високий урожай: як правильно сформувати крону

Этот материал также доступен на русском языке
Обрізка плодових дерев – один із найважливіших заходів у плодівництві. Метою цього заходу є правильне формування крони, більш раннє плодоношення, оптимальна врожайність та висока якість плодів.

Щоб крона росла у ширину

Крім обрізки, формування крони досягається насамперед вигином гілок та їх розташуванням у період вегетації перші кілька років. Правильно сформована крона мусить розростатися завширшки і якнайменше у висоту.

Традиційно однорічні пагони відгинають за допомогою розтяжок, закріплених до кілочків, або підвішуючи вантажі. Доглядати за такими деревцями незручно і небезпечно, особливо на великих площах: завжди є ризик вдаритися головою об вантаж або спіткнутися об розтяжку. До того ж на пагонах часто з’являється перетяжка кори шпагатом. Непоодинокими є випадки згинання пагону дугою (аркою), що призводить до утворення вертикальних вовчків.

Вихід допитливі садівники та вчені агрономи знайшли і навіть науково обґрунтували у вигляді патенту на винахід. Метод настільки простий, ефективний та різноманітний, що без порушення авторських прав кожен садівник може його застосувати у себе в саду, маючи шматки сталевого дроту діаметром 3-4 міліметри та плоскогубці.

Новий метод: робимо скоби

Перед формуванням вибирають пагони так, щоб після відгинання вони були під кутом 65-75 градусів стосовно стовбура дерева, що виключає перспективу розколювання гілок під вагою врожаю. Фіксують пагони під потрібним кутом за допомогою дротяних пристосувань (гілкогин). Щоб зробити їх, один кінець дроту згинають П-подібно, а другий кінець – гачком, зігнувши його під прямим кутом і провернувши навколо осі дроту на 90 градусів. Скоба, що вийшла, чимось нагадує пазурі (лази або кішки) електромонтера, які використовуються для лазіння по стовпах, тільки зусилля на скобу відбувається знизу вгору. Охопивши П-подібною частиною скоби стовбурець деревця, під гачок підводять пагін і фіксують його під потрібним кутом. Протягом вегетаційного сезону скобу можна переміщати для надання пагону потрібного вигину.

Скоби можуть бути універсальними або індивідуальними під конкретне дерево або гілку. Гілкогини легко і швидко монтуються, потрібно менше витрат і вони є дуже довговічними.

Крім обрізки, формування крони досягається насамперед вигином гілок та їх розташуванням у період вегетації перші кілька років. Правильно сформована крона повинна розростатися завширшки і якнайменше у висоту.

Слід знати, якщо положення пагону більш пряме, він сильніше росте у висоту і менше гілкується. Що ближче положення пагонів до прямого кута стосовно центральної осі, то слабшим є зростання у довжину і сильнішим є розгалуження і ряснішим є закладання репродуктивних бруньок.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні