Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЛікарські рослини: чим корисний калган

Лікарські рослини: чим корисний калган

Этот материал также доступен на русском языке
ККалган – арабська назва перстачу – перекладається як дикий імбир. Як пряність він навіть кращий, ніж імбир. У давнину калгану приписували чудодійну силу. Так, Ілля Муромець здолав Солов'я розбійника завдяки калгану, який ріс біля джерела із живою водою.

А глянеш на рослину – зовсім непомітна. Кореневище калгану викопують восени, але можна і ранньою весною, коли з’являється раннє листя і рослина стає помітнішою.

Чим корисний калган?

Калган (перстач прямостоячий) – невелика трав’яниста рослина, яка зустрічається в основному на сируватих лісових луках, але може рости і в умовах повної посухи. Недосвідченому оку нелегко помітити її серед іншої трави, оскільки стеблинки у перстачу дуже тонкі, листя дрібне, а світло-жовті квітки взагалі майже непомітні: їх діаметр – всього 6-7 мм. Зате за ними калган легко відрізнити від усіх інших перстачів, оскільки у квіточок всього чотири пелюстки.

З лікувальною метою у калгану використовується бульбоподібне кореневище. Дубильні речовини, що містяться в ньому, зупиняють гниття, «дублять» оболонки бактерій, викликаючи їхню загибель. Тому перстач використовується для полоскання горла при ангіні, порожнини рота при стоматиті, обробки ран, що мокнуть, опіків, потертостей. На рані утворюється щільна плівка, а бактерії гинуть.

Відвар калгану здавна використовується для лікування розладів шлунка. До речі, про це говорить ще одна з назв цієї рослини — зав’язний корінь: ним «зав’язували» кишечник при діареї. Горілчана настоянка, яка приймається перед їдою, покращує апетит.

РЕЦЕПТИ

Загоювальна мазь

5 г подрібненого сухого кореневища калгану (приблизно столова ложка без верху) варити у склянці вершкового масла на водяній бані близько 2 годин, доки шматочки не стануть напівпрозорими. Процідити. Змащувати потріскані п’яти (попередньо вимиті та висушені), тріщинки на руках, обвітрені губи кілька разів на день і обов’язково на ніч.

Шлункова горілка (старовинний рецепт)

Змішати в рівних кількостях сушені перцеву м’яту, імбир і калган, залити горілкою, настоювати 3-6 тижнів. На 1 л горілки – 100 г суміші. Такі горілки пили по чарці (30 мл) за 20-30 хвилин до їди.

Відвар

1 столову ложку подрібненого кореневища калгану залити склянкою окропу і прокип’ятити 15 хвилин на слабкому вогні або настояти в термосі. Процідити, долити водою до 200 мл. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день за півгодини до їди при діареї, гастриті, дисбактеріозі, виразці шлунка. Більш міцний відвар (2 столові ложки на склянку води) використовувати для полоскання горла і порожнини рота, примочок.

Фітотерапевтка Наталія Замятина

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні