Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧи можна отримати лікарняний по догляду за родичом, що важко хворіє?

Чи можна отримати лікарняний по догляду за родичом, що важко хворіє?

Этот материал также доступен на русском языке
У житті трапляються ситуації, коли член родини (наприклад, чоловік або жінка) захворів і потребує вашого піклування. Як вирішити це питання на роботі?

Як, не втративши роботу, піклуватися про хворого?

Можна відкрити лікарняний. Для цього потрібна буде довідка про хворобу члена родини. До членів сім`ї належать особи, які постійно мешкають разом і ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, а й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках.

Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт тощо. Тож інший член родини за потреби може відкрити лікарняний на себе.

Кому можуть дати лікарняний?

Звертаючись до сімейного лікарня по допомогу, для відкриття лікарняного потрібно мати паспорт хворого члена родини і того, на кого буде відкрито лікарняний. Видача лікарняного передбачена п. 3.2 наказу МОЗ № 455 від 13.11.2001 р. «Про затвердження Інструкції про порядок видачі до

Для догляду за дорослим членом сім’ї та хворою дитиною, якій понад 14 років, при лікуванні в амбулаторно-поліклінічних умовах листок непрацездатності видається на термін до трьох днів. Як виняток, залежно від важкості перебігу захворювання та побутових умов, цей термін може бути подовжений за рішенням ЛКК, а в разі її відсутності – головного лікаря, але не більше 7 календарних днів.

Виплати за цей лікарняний, відповідно до п.1 ст. 3 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», застрахованим особам призначаються і надаються за основним місцем роботи відповідно до стажу застрахованої особи.

Що робити, якщо хвороба не минає?

Якщо потрібно бути довше поруч з хворим членом родини, щоб надати йому необхідний догляд, можна взяти відпустку. Така відпустка передбачена Законом України «Про відпустки», але без збереження заробітної плати. Вона надається працівникам для догляду за хворим рідним по крові або по шлюбу, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду. Надається відпустка тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше 30 календарних днів.

Щоб оформити таку відпустку, необхідно звернутися до роботодавця з заявою про її надання і додати довідку лікаря, яка буде містити інформацію про хворобу члена родини.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні