Але для початку варто розібратися, навіщо його додають у фарш.
Навіщо додають хліб у фарш для котлет
Виявляється, справа не лише у збільшенні обсягу та економії. По-перше, страви зі смаженого фаршу без добавок зазвичай виходять сухими та жорсткими. Досить згадати смак люля-кебаб, приготовлений на занадто сильному вогні. Фрикадельки в супі виходять м’якими тільки за рахунок рідини, що оточує їх, а долма готується в киплячій воді, за рахунок чого яловичина без добавок залишається м’якою.
По-друге, у хлібі міститься клейковина, вона ж глютена, яку останнім часом оголосили чи не поза законом. Але насправді саме ця клейка речовина допомагає тесту бути пластичним. Хлібна клейковина дозволяє фаршу не розвалюватись і без додавання яйця.
І третій вже доведений плюс суміш хліба з фаршем – утримання соків усередині. На котлетах утворюватиметься апетитна скоринка, але вони залишаться соковитими. Але якщо з якихось причин від хліба вирішено відмовитися, необхідно придумати, чим його замінити в м’ясних котлетах. Рибні традиційно готуються без хліба з додаванням цибулі та яйця.
Чим замінити хліб у котлетах?
- Невелика кількість манної крупи може замінити хліб у м’ясному фарші.
- Крохмаль – під час приготування котлет достатньо додати 20 г продукту у фарш.
- Сира картопля – натріть її на дрібній тертці, трохи відіжміть рідину і змішайте з фаршем, картопля додасть котлетам соковитості і щільності.
- Терті морква, капуста або кабачок зроблять котлети соковитими і ніжними.
- Житнє або пшеничне борошно – також замінить хліб.
- Вівсяні пластівці – замочіть їх на кілька хвилин у молоці, трохи вичавіть і додайте у фарш.
- Велика кількість подрібненої цибулі – дасть котлетам необхідної соковитості, еластичності та насиченого смаку.
ВАЖЛИВО!
На 1 кілограм фаршу не слід класти більше одного яйця, оскільки, згортаючись при тепловій обробці, білок зробить котлети жорсткими.