Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаСпоживачГазові пальники та генератори: як правильно користуватися?

Газові пальники та генератори: як правильно користуватися?

Этот материал также доступен на русском языке
Через віялові відключення електрики дедалі більше людей для освітлення та приготування їжі змушені користуватися генераторами та газовими пальниками. Але, на жаль, не завжди дотримуються правил безпеки. І це нерідко призводить до нещасних випадків.

Як безпечно використовувати генератори та газові пальники, нашим читачам розповіла спеціаліст ГУ ДСНС в Одеській області Вікторія Журавська.

Газовий туристичний пальник

Ніколи не купуйте газові пальники сумнівного виробництва. І в жодному разі не користуйтеся саморобними або пошкодженими приладами.

При використанні суворо дотримуйтеся інструкцій виробника.

Регулярно перевіряйте цілісність газового балончика. Чи не пропускає він газ, можна перевірити за допомогою мильного розчину.

Газовий пальник розрахований для використання на відкритому повітрі. У житловому приміщенні користуватися ним можна лише за наявності вентиляції.

Не допускайте потрапляння на газовий балон сонячних променів. Тримайте його подалі від впливу високих температур (плит, радіаторів).

Де і як розмістити генератор?

Купувати генератори слід лише сертифіковані і лише в спеціальних магазинах.

Розміщувати їх потрібно зовні житла, бажано – під навісом. Можна помістити і в окремому технічному приміщенні – просторому, з робочою вентиляцією та можливістю провітрювання.

Встановлювати генератор необхідно на рівному надійному майданчику.

Відстань до суміжних об’єктів – будов, стін з вікнами, автомобілів – має становити не менше шести метрів. Допускається встановлення генератора і біля суцільних (не порожніх) негорючих стін без вікон – на відстані не менше 1 метра.

Будь-яке пошкодження обладнання або електричних провідників слід усунути негайно.

Підключення та експлуатація

Підключати генератор повинен кваліфікований електрик, дотримуючись інструкції. Перед пуском необхідно перевірити стан електропроводки та споживачів, усунути можливі пошкодження. А також – перекручування дротів, контакт із гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах.

Генератор не бажано включати в умовах підвищеної вологості під час дощу або снігопаду.

Під час роботи генератора контролюйте його технічний стан. У разі виявлення протікання палива, олії або звуків, що свідчать про його несправність, негайно вимкніть обладнання і знеструмте його.

Як зберігати пальне

Пальне та мастило для генераторів необхідно зберігати окремо, у спеціальних каністрах. Відповідно до заходів безпеки, відстань між запасами палива та суміжними об’єктами (будовами, автомобілями) має бути не менше 10 метрів. Найбезпечніше – зберігати пальне під навісом в окремому місці, що провітрюється. Для сторонніх осіб та дітей доступ туди має бути обмежений.

Не допускайте розливу пального і щільно закривайте каністри. Якщо паливо все ж таки розлилося, посипте це місце піском. А потім зберіть його в металеву скриньку або відро.

Найбезпечніші освітлювальні прилади

  1.  Ліхтарики або лампи на акумуляторах та батарейках.
  2.  Ліхтарики, які заряджаються від розетки. Їх можна буде підзарядити, коли дадуть світло або в «Пунктах незламності».
  3.  Кемпінгові ліхтарі, що створюють розсіяне освітлення, заряджаються від сонячної батареї.
  4.  Налобні ліхтарі на батарейках.
  5.  Новорічна гірлянда на батарейках.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні