Пророщені зерна виводять токсини з організму, захищають клітини від вільних радикалів, які є основною причиною швидкого старіння. Також така їжа оздоровлює мікрофлору кишечника, пригнічує гнильні процеси та дисбактеріоз.
ЯК ПРОРОСТИТИ НАСІННЯ?
- Для початку візьміть насіння і замочіть його у глибокому посуді на 6-10 годин.
- Після цього злийте воду і добре промийте насіння під проточною водою.
- Тепер покладіть насіння в неглибоку тарілку або блюдо. Розрівняйте рівномірно на поверхні.
- Накрийте зверху вологою марлею, складеною у кілька шарів, щоб вона повністю стикалася з поверхнею насіння.
- Тепер залиште насіння на 12-24 години. Слідкуйте за вологістю марлі й підтримуйте її весь цей час.
- Незабаром ви побачите білі паростки (ідеальний розмір – до 1 см). Тепер їх потрібно добре промити, після чого вже можна буде вживати. Зберігати у холодильнику в нещільно закритій банці до 3 днів.
СКІЛЬКИ ЧАСУ ПРОРОСТАЄ НАСІННЯ?
Пшениця, жито та інші злакові проростають найшвидше – за 10-18 годин. З ними зазвичай жодних проблем.
Бобові: маш (зелена квасоля), нут, горох, соя, сочевиця теж цілком невибагливі, але проростають трохи довше за злакові.
Зелена гречка теж проростає досить легко, проте потрібно вміло видаляти з неї шкідливий слиз.
Льон, кунжут, соняшник та інше маслянисте насіння можє викликати суттєві труднощі у пророщуванні. Воно може довго не проростати або взагалі загнити.
Бурий та чорний рис (білий не годиться, він мертвий) проростає довго і потребує постійної уваги до себе.
Як вживати молоді зелені пагони та зерна??
Відповідає Олексій Добровольський, лікар-дієтолог:
«Якщо у вас дефіцит вітаміну В (суха шкіра, ламке волосся і нігті), використовуйте пророщене насіння не у вигляді добавки до салату, а як його основу. Але вводити в раціон паростки треба поступово. Максимум, який варто вживати за день, – 50 г, дітям – вдвічі менше. Намагайтеся ретельно пережовувати жорсткі оболонки зерен і пам’ятайте, що пророщені бобові (соя, квасоля, горох, нут) посилюють моторику кишечника і можуть спричинити газоутворення».
ВАЖЛИВО! Зерна мають бути призначені саме для пророщування, а не для сівби (останні можуть бути оброблені хімікатами).