Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо робити для профілактики діабетичної стопи?

Що робити для профілактики діабетичної стопи?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо у вас цукровий діабет і ви виявили виразки на ногах, одразу зверніться до лікаря, який з'ясує причину виразок, тип інфекції і призначить лікування.

Діабетична стопа – серйозне ускладнення у тих, хто страждає на цукровий діабет. Воно зачіпає периферичну нервову систему, суглоби, кістки стоп і кровоносні судини. Якщо не займатися профілактикою, патологія може супроводжуватися розвитком гангрени.

З профілактичною метою необхідно щодня оглядати ноги і особливо – міжпальцеві ділянки. При появі сухих мозолів необхідно акуратно їх зчистити і використати спеціальні зволожуючі креми для ніг при діабеті.

Після миття на стопи треба наносити захисний зволожуючий крем з натуральним алантоїном, який має антисептичний ефект. Обов’язково треба носити якісні бавовняні шкарпетки.

Крім того, при діабетичній стопі велике значення має дієта. Треба відмовитися від продуктів з вмістом цукру і їсти 5-7 разів на день невеликими порціями. Категорично заборонено палити, оскільки ризик розвитку гангрени у пацієнтів, які палять, у кілька разів вищий.

При діабеті не можна ходити босоніж, носити туге взуття, яке стискає рухи, використовувати антимозольні пластирі, а також перегрівати і переохолоджувати стопи. Можна використовувати спеціальні устілки.

Для профілактики діабетичної стопи велике значення має рух, оскільки сидячий спосіб життя призводить до застою крові в судинах нижніх кінцівок. Корисними є недовгі щоденні прогулянки по 20-30 хвилин, а для полегшення руху можна використовувати складану палицю.

Якщо у вас цукровий діабет і ви виявили виразки на ногах, одразу зверніться до лікаря, який з’ясує причину виразок, тип інфекції і призначить лікування.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні