Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаПуансеттія в домашніх умовах: який догляд потрібен «різдвяній зірці»

Пуансеттія в домашніх умовах: який догляд потрібен «різдвяній зірці»

Этот материал также доступен на русском языке
Пуансеттія найкрасивіша (різдвяна зірка) зацвітає взимку. Невеликі гудзики-квіточки, обрамлені яскравими приквітками червоних, рожевих, білих тонів, надають рослині святкового вигляду.

Зазвичай пуансеттію купують напередодні Нового року чи Різдва. Після того, як цвітіння закінчується і приквітки опадають, від рослини позбавляються. Пуансеттія дуже примхлива і часто вона загниває вже в перші місяці перебування в будинку. За різдвяною зіркою потрібен особливий догляд, що враховує її тропічне походження, чіткі періоди спокою та вегетації.

Період цвітіння (грудень – лютий). Після того, як ви купили квітучу пуансеттію і принесли її додому:

  1. Поставте пуансеттію на світле підвіконня. Взимку краще поставити на південне підвіконня, але з обов’язковим притіненням від прямого сонячного проміння.
  2. Підтримуйте температуру 16-25°C. Не відкривайте кватирки, щоб холодне повітря не потрапляло на рослину.
  3. Забезпечте високу вологість повітря. Бажано, щоб під підвіконням не було батарей. Сухе повітря дуже погано впливає на рослину: листя сохне, жовтіє, опадає. Тому взимку 1-2 рази на день обприскуйте рослину теплою відстояною водою. Або встановіть горщик із рослиною (разом із піддоном) у широкий додатковий піддон із вологим керамзитом.
  4. Поливайте пуансеттію при необхідності. Вона віддає перевагу вологому грунту, але без застою води та вогкості. Поливати потрібно теплою водою тільки після підсихання верхнього шару грунту. Воду з піддону треба зливати, інакше ґрунт відволожиться, а коріння почне загнивати.
  5. Через місяць після покупки, якщо пуансеттія продовжує цвісти, підживіть її комплексним добривом для домашніх квітучих рослин. Так ви продовжите її красу, додайте сили для подальшого цвітіння.

Період спокою (березень-квітень). Після цвітіння приквітки різдвяної зірки опадають, частково може облетіти і листя. Першою ознакою закінчення цвітіння є поява зеленого листя поверх приквітників. В цей період:

  1. Помістіть пуансеттію у притінене, прохолодне місце з температурою 12-15°C.
  2. Обріжте рослину. Достатньо залишити пагони заввишки 7-10 см.
  3. Зведіть полив до мінімуму. Між поливами земляна грудка може пересихати повністю, це піде «сплячій» рослині тільки на користь.

У стані спокою квітка повинна перебувати 1,5-2 місяці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні