П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсії в Україні: як отримати страховий стаж за тимчасового припинення трудових відносин?

Пенсії в Україні: як отримати страховий стаж за тимчасового припинення трудових відносин?

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну багатьом українцям довелося покинути свій будинок і переїхати за кордон, призупинивши трудові відносини. Інші ж просто залишилися без роботи. В уряді пропонують українцям добровільно сплачувати страхові внески, щоб у майбутньому отримувати пенсію.

Пенсійний фонд оприлюднив проект постанови, якою пропонує затвердити Типовий договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та Порядок укладання договору про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, пише hrliga.com.

Цей Порядок поширюється на осіб, які приєдналися до Договору шляхом надання Пенсійному фонду Заяви про приєднання до Договору.

У разі затвердження ця постанова набуде чинності з дня її офіційного опублікування.

У вищезгаданому Порядку передбачено, що договір може бути укладений особою (на користь особи), яка досягла 16-річного віку (крім особи, інформація про яку відсутня в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку) та не відноситься до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі Обов’язкового державного пенсійного страхування.

Договір укладається особою, ідентифікованою шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації «Bank ID» або іншого засобу ідентифікації особи, яка дає можливість однозначно ідентифікувати заявника, в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг Дія або веб-портал Пенсійного фонду.

Для укладання договору особі необхідно:

  • пройти електронну ідентифікацію та аутентифікацію з використанням Порталу Дія, мобільного додатка Дія або веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду (у тому числі мобільного додатка доступу до нього «Пенсійний фонд») на електронному носії, критерії якого підтримують його використання;
  • подати запит, що містить відповідні дані про особу, що укладає (у разі укладення договору на користь третьої особи — також про особу, на користь якої укладається Договір);
  • підтвердити відповідність особи, на користь якої укладається договір, вимогам, зазначеним у пункті 4 цього Порядку, а також ознайомлення та згоду з умовами Договору шляхом проставлення позначки у відповідних полях.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні