Статті

Скільки можна їсти жирної їжі, щоб не посадити печінку?

Запитання читача:

Останніми роками лікарі наполегливо радять частіше їсти жирну морську рибу, не відмовлятися від шматочка-другого сала. А оливкову олію холодного віджиму вважають мало не рідкісними ліками, корисними для травлення та судин. Але на надлишок жирної їжі може погано відреагувати печінка. Як цього не допустити?

Відповідає лікар-гепатолог Віталій Янченко:

Продукти – це ті самі ліки, тому головне – не переборщити з дозою. Наприклад, на день людині середньої статури можна з’їдати приблизно 50 грамів жиру. Найкорисніший жир – омега-3 жирні кислоти – міститься у червоній рибі з холодних морів.

Пару разів на тиждень можна дозволити собі невеликий шматочок свіжого сала. Реабілітовано вже вершкове масло, але лише доброї якості.

Корисна і нерафінована рослинна олія – оливкова, кукурудзяна, соняшникова. Ці жири необхідні організму, адже вони беруть участь у виробленні гормонів.

Чим можна замінити дорогу морську рибу?

Морською рибою дешевшою. Корисні жирні кислоти містяться у звичайному оселедці, причому навіть у більшій кількості, якщо риба дуже жирна. Також багато їх у горіхах, насінні. Омега-3 жирні кислоти вважаються гепатопротекторами: вони очищають печінку від токсинів, відновлюють мембрану клітини і беруть участь у виробленні вітаміну D, а також запобігають накопиченню в судинах бляшок холестерину.

Крім того, в рибі багато жиророзчинного вітаміну А (він добре засвоюється разом з риб’ячим жиром). Цей вітамін потрібен для роботи нервової системи і допомагає бачити у темряві. Обмінні процеси, в яких він бере участь, також відбуваються у печінці.

Також корисний для печінкових клітин вітамін Е, якого багато в морепродуктах, рослинних оліях – соняшниковій, оливковій, меншою мірою – у тваринних жирах.

Нагадаємо, ми розповідали про міфи про сало.

Новое на сайте

  • Новини

Лічильник без повірки – гроші на вітер: як уникнути переплат за газ

Багато українців не знають, що прострочена перевірка газового лічильника може обернутися значними переплатами.

14/10/2025 23:29
  • Новини

Погода в Україні на середу, 15 жовтня

Синоптик Наталка Діденко так говорить про погоду в середу: "Холодна погода, місцями навіть із нулями…

14/10/2025 22:42
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 15 жовтня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Що про це говорять астрофізики?

14/10/2025 22:13
  • Новини

Кістковий бульйон: здоров’я у тарілці чи просто смачний міф?

Кістковий бульйон називають рідким золотом і приписують йому чи не магічні властивості. Але як це…

14/10/2025 21:39
  • Новини

4,37 мільйона українців під захистом Євросоюзу, де їх найбільше

Українці продовжують шукати захист у країнах ЄС: влітку 2025 року їх побільшало на 31 тисячу.…

14/10/2025 20:59
  • Новини

«Чушка Бюрек» – чому варто їсти і як приготувати з болгарського перцю

Рецепт «Чушка Бюрек» - смачний і корисний спосіб включити болгарський перець до раціону, особливо в…

14/10/2025 19:59