Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо означає свято Введення у храм Пресвятої Богородиці?

Що означає свято Введення у храм Пресвятої Богородиці?

Этот материал также доступен на русском языке
4 грудня святкується вступ до храму Пресвятої Богородиці. Свято присвячене події з життя Діви Марії, коли батьки привели її до Єрусалимського храму для служіння Богові.

У святі Введення у храм Пресвятої Богородиці започатковано спасіння людського роду: Бог обирає людину, через яку у світ прийде Спаситель Ісус Христос. Ця подія є початком заручення Діви Марії Святому Духу і тому, згідно зі святоотцівським вченням, – це перша запорука заручення всього людства Божеству. Таким чином, урочисте Введення Пречистої Марії в Єрусалимський храм передбачає події Нового Завіту, дає надію на перетворення людської природи.

Відомості про трирічну Діву, присвячену служінню Богові, знаходимо у Священному Переказі Церкви, який за своєю гідністю дорівнює Священному Писанню, як такі, що мають єдину силу для благочестя. Саме тому свято Введення має не лише важливе історичне та богословське наповнення, а й морально-повчальне.

Насамперед, в історії свята хотілося б звернути увагу на праведних батьків Богородиці – Іоакима та Анну. Безплідне старе сімейство просить Бога послати їм дитину і в надії виконання їхніх потаємних сподівань вони обіцяють присвятити її Богові. Стара Анна, якій було вже майже сімдесят років, народжує. Їхню смиренну молитву почуто, вони народжують Богообране дитя! Ми бачимо, що у Творця неба і землі немає нічого неможливого, «бо у Бога не лишиться безсилим жодне слово» (Лк. 1:37).

Ось з’явилася довгоочікувана повнота сімейного щастя, сповнена радості буття. Зникнув суспільний осуд і образи, пов’язані з бездітністю благочестивого подружжя, поважні роки більше не лякають самотністю. І праведні Іоаким та Анна являють приклад найвищого прояву людської любові – поєднання «свого» з Божественним. На виконання обітниці, даної Творцю, вони приводять свою маленьку Дочку до Єрусалимського храму і віддають її в обійми Бога, а з Нею – старість і немочі свої, довіряючи Всемилостивому Промисловцю і Подателю.

Біля дверей храму Діву Марію зустрів первосвященик Захарій і ввів її у найпотаємніше місце Єрусалимського храму – до Святої святих, куди сам мав право входити лише один раз на рік. Виникає запитання: що спонукало священика порушити правила і ввести дівчинку у найсвятіше місце у храмі? Першосвященик Захарій першим побачив у маленькій Марії – Велику Діву, Яка народить Спасителя світу, Яка буде гідною більшої честі, ніж Херувими, і за славою своєю буде незрівнянно вищою за Серафимів: «І радіє старець Захарія, батько Предтечі, і волає радо: Наблизилася Надія всіх скорботних до храму святого, як свята, щоб бути освяченою і стати оселею усіх Царя» (з піснеспіви свята).

За проповіддю митрополита Антонія (Паканича)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні