Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіКуди звертатися, якщо рідних вивезли в Росію?

Куди звертатися, якщо рідних вивезли в Росію?

Этот материал также доступен на русском языке
На тимчасово окупованих територіях вороги не тільки вбивають і грабують наших людей, але й примусово вивозять їх в Росію. Повернутися на батьківщину нашим співвітчизникам, як правило, дуже складно.

Чому депортація є незаконною?

Влада РФ намагається представити примусове вивезення людей як допомогу тим, хто нібито тікає від обстрілів «нацистів». Але насправді Женевська конвенція про захист жертв війни і Римський статут міжнародного кримінальної суду забороняють депортацію, визначаючи її як злочин. Згідно з нормами міжнародного права, українці мають бути евакуйовані на території, підконтрольні нашій країні.

Що робити у разі депортації?

  • Перед тим як окупанти перевірятимуть ваші телефони, видаліть інформацію, яка може здатися підозрілою.

  • Вимагайте, щоб вам дозволили повідомити близьких про своє місцезнаходження. Щоб зв’язатися з тими, кому довіряєте, заздалегідь випишіть у блокнот і запам’ятайте їхні номери телефонів.

  • Подбайте про збереження своїх документів. Заздалегідь їх сфотографуйте. Якщо документи забрали, спробуйте відновити їхні електронні версії через додаток Дія” або зверніться до Міжнародного комітету Червоного Хреста. Не погоджуйтеся на отримання російського паспорту. Це ускладнить можливість виїхати за кордон.

Як депортованим повернутися додому?

Однією з головних причин, що депортовані люди залишаються в Росії, є відсутність документів. Тепер оформити посвідчення особи для насильно вивезених громадян можна віддалено – за допомогою Державної міграційної служби України (ДМС). А потім виїхати з Росії через Латвію, Литву, Естонію, Грузію.

Щоб оформити документи для депортованого, до відділення ДМС може звернутися його законний представник, один із батьків, чоловік (дружина), повнолітня дитина, рідний брат або сестра. Якщо родичів в Україні немає, посвідчення можна оформити за офіційним зверненням Міністерства реінтеграції окупованих територій. Для цього людині достатньо звернутися на «гарячу лінію» Мінреінтеграції за номером 15–48 (працює цілодобово).

Послуга з оформлення посвідчення надається безкоштовно. Термін виконання – до п’яти робочих днів. Документ є дійсним протягом трьох місяців.

Передати документи в Росію людині, на яку вони оформлені, можна через родичів, волонтерів або міжнародні організації.

Може стати у пригоді

Якщо вас або ваших близьких депортували в РФ, звертайтеся за телефонами:

15-48 – цілодобова “гаряча лінія” Мінреінтеграції з кризових питань:

  • +38 (096) 078-84-33 – для зв’язку через “Вайбер”, “Телеграм”, “Ватсап”;

  • +38 (044) 350-15-48 – для міжнародних дзвінків;

  • +38 (050) 562-03-13 – відділ у справах депортованих Міністерства реінтеграції, платформа пошуку дітей «Діти війни»;

16-48 – цілодобова “гаряча лінія” Національного інформаційного бюро;

0-800-50-17-20 – консультаційний центр Уповноваженого з прав людини.

 Нагадаємо, ми писали: Як повернутися додому з Росії?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні