Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляБабусина школа: чим розважити онука, коли немає світла

Бабусина школа: чим розважити онука, коли немає світла

Этот материал также доступен на русском языке
Сучасні діти звикли до ігор на телефоні, і коли вимикають світло і відповідно відключається інтернет, вони не знають, чим себе зайняти.

Пропонуємо вам разом з онуками відволіктися від війни веселими іграми при свічках. Тим більше, що гра – найпростіший спосіб зняти напруження.

Купуйте настільні ігри

Настільні ігри піднімуть настрій, покращать логічне мислення і поповнять знаннями.

  • «Встигни за 6 або 10 секунд» – гравцям за 6 або 10 секунд потрібно назвати по п’ять слів, які відповідатимуть заданій категорії. Наприклад, «назвіть 5 видів свійських тварин».
  • «Тешка» – це старовинна дерев’яна головоломка у вигляді чотирьох дерев’яних дощечок, з яких можна скласти 100 різних фігурок. У комплекті йде книжка із завданнями.
  • «Скрабл» – для багатьох ця інтелектуальна гра знайома як «Ерудит». Суть гри: зібрати з набору букв якнайбільше слів.

Ці ігри можна знайти в магазинах дитячих товарів, іграшок або канцтоварах. Їхня ціна – від 50 гривень.

Влаштуйте вечір театру

Якщо світло відключили в темний час доби, зіграйте в театральну виставу, наприклад:

  • Навчіть своїх онуків показувати руками тіньові фігури, після чого розіграйте виставу. Щоб фігурка з тіні була чіткою, рука або предмет мають бути між спрямованою лампою (свічкою) і білою стіною (фіранкою). Також можна використовувати іграшки та ляльки.
  • Придумайте разом з дітьми сценарій і поставте виставу. Для яскравості вистави зробіть костюми з підручних матеріалів і загримуйте одне одного фарбами для малювання. Ще можна влаштувати «театр-вгадайку» – онуки розігрують казку без слів, а дорослі вгадують, що то за казка.
  • Зіграйте у театральному «Крокодилі». Напишіть на різних папірцях жанри творів – комедія, трагедія, детектив, жахи, мелодрама, історія, вестерн, бойовик, опера, мюзикл. Загадайте дітям казку і попросіть навмання вибрати один із папірців. Який жанр попадеться, у такому й треба буде розіграти казку. Наприклад, «Спляча красуня» у жанрі бойовика.
  • Якщо площа будинку дозволяє, влаштуйте хованки або вирушайте на пошуки скарбів (сховайте солодощі і придумайте невеликі підказки або запитання, які приведуть дитину до «скарбу»).

Грайте у слова і читайте книги з ліхтариком

Коли немає можливості подивитися мультики та яскраві фільми, книга та уява дитини допоможуть впоратися з нудьгою. Наприклад, усамітніться з дитиною в затишному місці і почитайте казку при світлі від ліхтарика (таким способом вдасться створити атмосферу таємничості, діти таке люблять). Також з малюками можна вивчити легкі вірші та пісеньки. А онукам старшого віку запропонувати:

  • зіграти в «тарабарщину» – це коли дорослий говорить речення вигаданою мовою, а дитина за інтонацією вгадує, про що мова;
  • придумати історію – кожен учасник називає по одному реченню, у результаті виходить смішна казка або повість;
  • відгадати предмет – загадайте будь-яку річ і за допомогою запитань ви або дитина повинні відгадати, що це (відповіді мають бути лише «так» або «ні»).

Час поговорити відверто

Коли немає світла, при свічках, саме час поділитися одне з одним секретами або кумедними історіями, а також дізнатися, про що мріє дитина, або навпаки – які страхи її турбують.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні