Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеПогода в Україні: якою буде зима за прогнозами синоптиків?

Погода в Україні: якою буде зима за прогнозами синоптиків?

Этот материал также доступен на русском языке
Синоптики вважають, що ця зима матиме спокійний і миролюбний характер. Це підтверджує і Центр кліматичних прогнозів Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США.

Завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух розповіла, що ймовірність тривалих суворих морозів і сильних снігопадів цієї зими вкрай невелика. Це підтверджує і Центр кліматичних прогнозів Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США.

ГРУДЕНЬ: найтепліший місяць зими

Синоптики вважають, що найтеплішим місяцем зими буде грудень: найвища температура може становити 6 градусів тепла, а найнижча – приблизно 10 градусів морозу. Опади у грудні очікуються рясні і переважно у вигляді дощу. Сніг якщо і можливий, то лише на початку й наприкінці місяця. Також він пройде у північних та центральних районах країни перед новорічними святами. При цьому температура не опускатиметься нижче за чотири градуси морозу. На півдні сухо, при невеликому морозі вдень. Вітер буде найчастішим гостем у всіх регіонах України. Сонячних днів на півночі країни очікувати не слід, а на півдні можливими є прояснення, які протримаються протягом дня.

СІЧЕНЬ: очікуються невеликі морози

У січні прийде похолодання, але воно буде несуттєвим – температура опуститься лише до двох градусів морозу. Не обійдеться у січні і без відлиг. Перші дні нового року на півночі нашої країни будуть хмарними, з невеликим морозом. А от мешканців півдня і південного сходу порадує ясна погода з нульовою температурою вдень. Найсильніші морози січня очікуються в ніч з 10-го на 11-те число, а ось водохресних морозів синоптики не обіцяють. Опади найімовірніші у першій половині місяця, хоча вони не виключені й в останні дні січня: сніг очікується з 7 по 15 і з 29 по 31 січня. У південних областях країни замість снігу у середині місяця можливими є дощі, на зміну яким прийде сніг. Також можливими є невеликі хуртовини.

ЛЮТИЙ : можливими є снігопади

Температура протягом лютого коливатиметься від 6 градусів тепла до 9 градусів морозу. У першій половині місяця вдень стовпчик термометра не опуститься нижче за два градуси морозу. Також можливими є часті відлиги, після яких можуть вдарити морози, що призведе до ожеледиці та заледеніння. З 13 по 20 лютого на півночі та в центрі України не виключеними є снігопади, а наприкінці місяця сніг поступово перейде у дощ. У цей час температура вдень триматиметься на позначці 3 градуси тепла, а ось вночі можливим є невеликий мороз. На півдні лютнева погода нагадуватиме весняну. Останні заморозки є можливими на початку місяця і в нічний час – до мінус трьох градусів. А денна температура протягом місяця підніматиметься до 7-8 градусів тепла. Також на півдні можливими є сильні поривчасті вітри, натомість збільшиться кількість сонячних днів.

Що говорять народні синоптики?

Леоніда Горбаня за життя називали єдиним у нашій країні народним синоптиком, який робив точні довгострокові прогнози. Такий прогноз погоди він склав до 2030 року. Цю зиму він також пророкував порівняно теплою. У грудні, за його прогнозом, морози та сніг можливими є з 6 по 12 грудня, а на Новий рік прийде відлига.

У січні дні у 5-6, 14-15, 27-28 числах будуть морозними, з мокрим снігом, а 25 січня можливими є сильні снігопади.

У лютому з 4 числа сильно похолодає, але вже з 6 лютого настане відлига і піде мокрий сніг. З 18 числа знову заявлять про себе сильні морози, які, за прогнозом народного синоптика, протримаються аж до середини березня.

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні