Відповідає Ірина Бондоріна, доктор біологічних наук:
«Одного разу, розповідаючи про своє повоєнне дитинство, рідні згадували, як у школі не було чорнила і в цій якості використовували сік ягід бузини чорної. Нічого дивного в цьому немає: адже з них отримують нешкідливі барвники для кондитерського виробництва, які використовують при виготовленні киселів, пюре, варення, пастили.
Ще з них роблять вино, приправи, замінники чаю і навіть напій довгожителів, для чого настоюють одну столову ложку сухих плодів на півлітра кип’яченої води і додають дві столові ложки травневого меду, нагріваючи перед вживанням.
Втім, у літературі зустрічаються відомості, що плоди чорної бузини є отруйними. Недозрілі плоди дійсно можуть бути небезпечними через наявність у них синильної кислоти. В їжу вживають тільки повністю дозрілі ягоди (серпень-вересень) або після термічної обробки.
Чорну бузину використовують як у народній медицині, так і в офіційній при широкому спектрі захворювань. У її плодах міститься вітамін С, каротин, макро- та мікроелементи».
Чи очікуються магнітні бурі у понеділок, 14 липня: що кажуть геофізики.
Поки наслідки руйнування Каховської ГЕС продовжують обговорювати на політичному та екологічному рівні, природа показує чудеса…
Енергії тижня 14-20 липня активізують теми минулого, стосунків, влади та долі. Це тиждень символічного роздоріжжя,…
Не треба багато слів. Тільки п'ять — і вони можуть стати опорою у найважчому моменті…
Якщо ви полюбляєте їсти немиті овочі або фрукти на ринку чи просто з городу, а…
Навіть найдосвідченіший кухар не застрахований від кухонних заминок. Що робити, якщо цибуля підгоріла, буряк вариться…