Відповідає Ірина Бондоріна, доктор біологічних наук:
«Одного разу, розповідаючи про своє повоєнне дитинство, рідні згадували, як у школі не було чорнила і в цій якості використовували сік ягід бузини чорної. Нічого дивного в цьому немає: адже з них отримують нешкідливі барвники для кондитерського виробництва, які використовують при виготовленні киселів, пюре, варення, пастили.
Ще з них роблять вино, приправи, замінники чаю і навіть напій довгожителів, для чого настоюють одну столову ложку сухих плодів на півлітра кип’яченої води і додають дві столові ложки травневого меду, нагріваючи перед вживанням.
Втім, у літературі зустрічаються відомості, що плоди чорної бузини є отруйними. Недозрілі плоди дійсно можуть бути небезпечними через наявність у них синильної кислоти. В їжу вживають тільки повністю дозрілі ягоди (серпень-вересень) або після термічної обробки.
Чорну бузину використовують як у народній медицині, так і в офіційній при широкому спектрі захворювань. У її плодах міститься вітамін С, каротин, макро- та мікроелементи».
Багато українців не знають, що прострочена перевірка газового лічильника може обернутися значними переплатами.
Синоптик Наталка Діденко так говорить про погоду в середу: "Холодна погода, місцями навіть із нулями…
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Що про це говорять астрофізики?
Кістковий бульйон називають рідким золотом і приписують йому чи не магічні властивості. Але як це…
Українці продовжують шукати захист у країнах ЄС: влітку 2025 року їх побільшало на 31 тисячу.…
Рецепт «Чушка Бюрек» - смачний і корисний спосіб включити болгарський перець до раціону, особливо в…