Статті

Чи можна їсти рис і крупи, в яких завелися жучки, і як позбутися шкідників

Хазяйки напевно стикалися з різними шкідниками на кухні. Моль, довгоносики, борошняні хрущаки та інші дрібні жучки заводяться у крупах, борошні, спеціях, сухофруктах та іншій сухій їжі. Розберемося, чи можна вживати рис, у якому завелися шкідники.

Якщо в ємності з рисом ви виявили хоча б одного жучка, то вся крупа заражена іншими особинами і яйцями. Вживати такий продукт небажано, особливо людям, схильним до алергії.

Однак можна спробувати врятувати крупу. Для цього необхідно усунути всіх дорослих шкідників. Ви можете просіяти рис через сито, а потім заморозити продукт, помістивши його на 3-4 години в морозилку, або прожарити в духовці за температури 50 градусів протягом однієї години.

Як позбутися жучків у крупі?

1. Викиньте заражені продукти

Якщо крупа кишить жучками, її краще викинути. Замотайте зіпсований шкідниками рис у пакет і відразу віднесіть у вуличний сміттєвий бак. Не залишайте у квартирі, інакше є ймовірність, що кілька особин втечуть.

Після цього огляньте інші продукти, які зберігалися поряд, на наявність пошкоджень. Шкідники можуть прогризати пакети та перелазити до “сусідів”

2. Обробіть продукти

Рис із жучками краще викинути, але за бажання його можна обробити способами, про які ми говорили вище, – шляхом заморожування або прогрівання в духовці. Крупи, які зберігаються по сусідству, також краще обробити навіть якщо там жуків не виявлено.

3. Очистіть місця зберігання та банки

Полиці, де зберігалися ємності з крупами, потрібно добре очистити, особливо у кутах. Для цього використовуйте пилосос. Краще брати одноразовий мішок для сміття, щоб його одразу викинути у сміттєвий бак. Якщо ви використовуєте багаторазовий, то відразу після процедури витрусіть його на вулиці, а потім замотайте в чистий пакет і помістіть в морозильну камеру на 3-4 години.

Далі протріть поверхні тканиною, змоченою в мильному або оцтовому розчині. Банки, у яких зберігався заражений рис, ретельно вимийте і добре просушіть.

4. Захистіть продукти

Після всіх виконаних кроків важливо запобігти повторному зараженню продуктів. Зберігайте рис та інші крупи у закритих ємностях зі скла, металу чи пластику. Таким чином, шкідники не зможуть пробратися всередину і заразити інші продукти.

Новое на сайте

  • Новини

Оцифрування трудових книжок здійснюватимуть по-новому: про що попередили в Пенсійному фонді

До процесу оцифрування трудових книжок внесли важливі зміни. Що треба знати застрахованим особам, щоб не…

02/10/2025 13:04
  • Новини

В Україні хочуть підняти прожитковий мінімум майже на 5000 гривень: коли чекати змін

У Верховній Раді України пропонують збільшити прожитковий мінімум і мінімальну заробітну плату. Що треба знати.

02/10/2025 12:16
  • Новини

У жовтні діятимуть пільгові тарифи на електроенергію: кому дозволили платити менше

Частина українців у жовтні зможуть зекономити на електроенергії. Кому дозволили платити менше.

02/10/2025 11:40
  • Новини

Кому з пенсіонерів не треба проходити ідентифікацію: у Пенсійному фонді зробили уточнення

Щоб отримувати пенсію у 2025 році, пенсіонери повинні пройти щорічну ідентифікацію. Кого це стосується та…

02/10/2025 10:26
  • Новини

Сир залишатиметься свіжим втричі довше: простий дієвий метод зберігання

Сир часто вкривається пліснявою вже за кілька днів після покупки? Є один перевірений лайфхак, який…

02/10/2025 08:30
  • Новини

Чи справді українською більше ніхто в світі не розмовляє: статистика вражає

Українська мова давно вийшла за межі України. Вона звучить у різних куточках світу — від…

02/10/2025 06:33