Статті

Чи можна їсти рис і крупи, в яких завелися жучки, і як позбутися шкідників

Хазяйки напевно стикалися з різними шкідниками на кухні. Моль, довгоносики, борошняні хрущаки та інші дрібні жучки заводяться у крупах, борошні, спеціях, сухофруктах та іншій сухій їжі. Розберемося, чи можна вживати рис, у якому завелися шкідники.

Якщо в ємності з рисом ви виявили хоча б одного жучка, то вся крупа заражена іншими особинами і яйцями. Вживати такий продукт небажано, особливо людям, схильним до алергії.

Однак можна спробувати врятувати крупу. Для цього необхідно усунути всіх дорослих шкідників. Ви можете просіяти рис через сито, а потім заморозити продукт, помістивши його на 3-4 години в морозилку, або прожарити в духовці за температури 50 градусів протягом однієї години.

Як позбутися жучків у крупі?

1. Викиньте заражені продукти

Якщо крупа кишить жучками, її краще викинути. Замотайте зіпсований шкідниками рис у пакет і відразу віднесіть у вуличний сміттєвий бак. Не залишайте у квартирі, інакше є ймовірність, що кілька особин втечуть.

Після цього огляньте інші продукти, які зберігалися поряд, на наявність пошкоджень. Шкідники можуть прогризати пакети та перелазити до “сусідів”

2. Обробіть продукти

Рис із жучками краще викинути, але за бажання його можна обробити способами, про які ми говорили вище, – шляхом заморожування або прогрівання в духовці. Крупи, які зберігаються по сусідству, також краще обробити навіть якщо там жуків не виявлено.

3. Очистіть місця зберігання та банки

Полиці, де зберігалися ємності з крупами, потрібно добре очистити, особливо у кутах. Для цього використовуйте пилосос. Краще брати одноразовий мішок для сміття, щоб його одразу викинути у сміттєвий бак. Якщо ви використовуєте багаторазовий, то відразу після процедури витрусіть його на вулиці, а потім замотайте в чистий пакет і помістіть в морозильну камеру на 3-4 години.

Далі протріть поверхні тканиною, змоченою в мильному або оцтовому розчині. Банки, у яких зберігався заражений рис, ретельно вимийте і добре просушіть.

4. Захистіть продукти

Після всіх виконаних кроків важливо запобігти повторному зараженню продуктів. Зберігайте рис та інші крупи у закритих ємностях зі скла, металу чи пластику. Таким чином, шкідники не зможуть пробратися всередину і заразити інші продукти.

Новое на сайте

  • Новини

Гороскоп на тиждень із 18 по 24 серпня – міст між сезонами: тиждень тиші та нових намірів

Тиждень з 18 по 24 серпня – це не просто календарний перехід від літа до…

17/08/2025 20:59
  • Новини

Великий кавун – велика проблема: в Україні різко впали ціни

Спека прискорила збирання кавунів в Україні, але разом із достатком прийшло падіння цін. Фермери скаржаться…

17/08/2025 19:56
  • Статті

Чи допоможе ікона «Всецариця» при онкології: православний погляд

Чудеса трапляються – але не на замовлення. Ікона «Всецариця» вважається заступницею хворих, але Церква попереджає:…

17/08/2025 18:59
  • Новини

Пенсійний розрахунок: що отримає людина із 43 роками стажу

Навіть за тривалого стажу не завжди можна розраховувати на високу пенсію. Розповідаємо, як вважається пенсійна…

17/08/2025 17:59
  • Статті

Літо без стресу: як доглядати за шкірою та тілом у спеку

Літо — час яскравого сонця, високої температури і особливого догляду за собою. Прості рецепти масок…

17/08/2025 16:59
  • Новини

Пенсії під контролем: кого Пенсійний фонд може позбавити виплат

Банки та ПФУ об'єднають зусилля: в Україні посилять контроль за виплатами пенсіонерам

17/08/2025 14:56