Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯк взимку позбутися шкідників плодових культур у саду?

Як взимку позбутися шкідників плодових культур у саду?

Этот материал также доступен на русском языке
Більшість вважає, що взимку садівникам зайнятися нічим, можна розслабитися і відпочивати в очікуванні нового сезону. Погода останніми роками нестійка, тому знищувати ворогів саду та городу зручно і взимку.

Обстежте дерева

Подекуди на гілках звисає листя з ледь помітним павутинням – тут оселилася бояришниця. Струсіть листочки з дерев і спаліть їх.

Уважно огляньте дерева: на стовбурі та гілках яблуні зимують золотогузки, а під корою – гусениці яблуневої плодожерки. Боротьбу з останніми залишаємо на весну, а щоб знешкодити перших, зріжте їх міцно прикріплені гнізда разом із гілочкою секатором.

На корі дерев та у розвилках гілок зимують кладки яєць різних кліщів та комах. Кладки червоного яблуневого кліща, зимової п’ядениці видаляють металевим шкребком.

На молоденьких пагонах яблуні люблять облаштовуватися на зимівлю яблунева попелиця та мідяниця. Якщо придивитися, то добре помітні невеликі (близько 2,5 міліметра), блискучі, чорні яйця яблуневої попелиці і зовсім крихітні (всього близько 1 міліметра в діаметрі), яскраво-помаранчеві яйця мідяниці, які кріпляться до кори маленькими відростками. Боротьбу з цими шкідниками потрібно проводити у теплі дні зими та у лютневі вікна, але до розпускання бруньок. Для цього рясно обприскуйте місця скупчення яблуневої попелиці та мідяниці розчином «Нітрафена».

Хто зимує у ґрунті

Яблуневий квіткоїд, який ховається у верхньому шарі просто під яблунею, може бути знищений саме взимку. Для цього оберіть час, коли пристовбурне коло трохи розмерзнеться, і неглибоко розпушіть землю.

По можливості перекопайте ґрунт під час відлиги і в малиннику, щоб знищити довгоносиків.

Глибоко в землю пішли від холоду і хрестоцвіті блішки. З приходом першого ще нестійкого тепла хрестоцвіті блішки вибираються зі своїх земляних сховищ назовні. Перший час, поки на грядках ще не з’явилася ніжна розсада капусти, вони із задоволенням харчуються сходами грициків, які швидко ростуть після зими. Знищивши цей бур’ян, ви позбавитеся хрестоцвітих блішок, залишивши їх без корму.

У пристовбурних колах зимують аґрусова і смородинова вогнівки, значну кількість яких можна знищити за допомогою мульчі з неперепрілого гною. Достатньо розкласти шар гною товщиною 5 сантиметрів, який стане перепоною для виходу шкідника на поверхню навесні.

Якщо з осені ви не прибрали опале листя в саду, врахуйте, що в ньому зберігаються протягом усієї зими збудники таких поширених і небезпечних грибкових хвороб, як септоріоз і антракноз аґрусу та смородини, парша груші та яблуні. Крім того, саме в опалому листі ховаються взимку жуки-довгоносики та павутинний кліщ.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні