П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЕксперти попереджають: нинішні ціни на яйця наступного року можуть видатися низькими

Експерти попереджають: нинішні ціни на яйця наступного року можуть видатися низькими

Этот материал также доступен на русском языке
Думки у Мінагрополітики та серед експертів продовольчого ринку щодо стабілізації цін на яйця дещо розбігаються.

Через війну в Україні виник дефіцит деяких продуктів. Особливо цієї осені гаманці українців виявилися спустошеними захмарними цінами на овочі, фрукти та курячі яйця. Проте, експерти кажуть, що це ще не максимум вартості. Ціни на яйця наступного року можуть бути воістину космічними, пише today.ua.

Видання Bloomberg повідомляє, що в 2023 році ціни на курячі яйця можуть зрости значно вищі за нинішні.

На початку 2022 року через невпевненість у майбутньому деякі птахофабрики не вдалися до інкубації нового поголів’я курей. А частина підприємств узагалі опинилася під окупацією. Тому зараз ми маємо значне падіння виробництва курячих яєць та водночас, як наслідок, рекордні ціни на цей продукт. Але підприємці та фермери вважають, що через збитки, завдані військовою агресією з боку РФ, ціни на яйця в майбутньому будуть ще вищими.

“Якщо не вдасться відновити поголів’я курей, наступного року буде ще гірша катастрофа”, – прокоментував ситуацію власник UkrLandFarming.

Через значне подорожчання яєць, овочів та фруктів уряду довелося втрутитися у ситуацію. Для стабілізації цін уряд активно співпрацює із виробниками. Між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Асоціацією “Союз птахівників України” було укладено Меморандум. Метою документа є запобігання невмотивованому підвищенню цін.

Вересневі ціни на курячі яйця в середньому перевищили серпневі на 54%. Незважаючи на війну, подорожчання кормів та низка інших проблем, об’єктивних причин для такого різкого зростання цін може і не бути. Про це говорять в Антимонопольний комітет України, який проводить власне дослідження причин підвищення цін.

Думки у Мінагрополітики та серед експертів продовольчого ринку щодо стабілізації цін на яйця дещо розбігаються. У міністерстві оптимістично спрогнозували стабілізацію ціни вже у листопаді. Проте експерти виявилися менш оптимістичними. На їхню думку, стабілізацію слід очікувати не раніше січня 2023 року, а поки що ціни на яйця продовжать своє зростання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні