При цьому результат найчастіше буває мінімальний, зате погіршується настрій і з’являється депресія.
Як радить ендокринолог Юлія Авраменко, щоб не зводити себе, можна скористатися «правилом однієї руки».
Воно дуже просте: розмір порції на один прийом їжі визначається за розміром власної долоні.
Суть у тому, що у спокійному стані розмір людського шлунку дорівнює обсягу одного-двох кулаків, тому кількість одного прийому їжі має відповідати цьому розміру. Зрештою, розтягнутий шлунок набуде нормальних розмірів і зменшиться потреба в їжі. На день потрібно їсти не менше 4-5 разів і не забувати пити воду.
Відповідно до «правила однієї руки», порція м’яса або жирної риби не мусить перевищувати розміру долоні. Шматок нежирної риби можна збільшити до розміру долоні разом з пальцями. Кількість пюре, макаронів або запеченої картоплі має бути не більше кулака. Порція будь-якої зелені, яка обов’язково має бути на столі, може досягати об’єму двох долонь, а овочів – не менше жмені.
Що стосується сиру, то його шматок мусить бути розміром у два великі пальці. Будь-які жири у страві не мусять перевищувати чайної ложки або кінчика великого пальця, але не більше двох разів на день.
Ласуни можуть з’їсти шматочок торта або шоколаду розміром з два пальці, складених разом. Ягід або фруктів за один прийом можна з’їсти не більше однієї жмені.