Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаХодять чутки, що вченим знову повернули наукові пенсії

Ходять чутки, що вченим знову повернули наукові пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Чи справді відновили наукові пенсії і коли? Якщо це правда, то як пенсіонерам-науковцям повернутися назад на свою пенсію?

«Наукові пенсії не індексувалися багато років, а потім їх взагалі скасували. Тепер з’явилися чутки, що такий вид пенсії відновили і суттєво проіндексували, хоча про це ніде не згадувалося. Оскільки моя наукова пенсія давно не індексувалася, то довелося перейти на звичайну пенсію за віком, яку хоч трохи підвищують.

Прошу відповісти: чи справді відновили наукові пенсії і коли? Якщо це правда, то як обдуреним пенсіонерам-науковцям повернутися назад на свою пенсію? І розкажіть, будь ласка, методику розрахунку наукових пенсій.

Віктор Іванов, м. Київ»

Про розмір виплат

Щодо методики розрахунку наукових пенсій, то тут усе досить просто. Спочатку вони призначалися у розмірі від 80 до 90 відсотків заробітної плати науковця. З 2015 року наукові пенсії стали призначати у розмірі лише 60% заробітної плати. Але це все одно було вигідніше, ніж при призначенні звичайних пенсій, де відсоток від зарплати відповідає кількості відпрацьованих років (наприклад, при стажі 30 років пенсія у звичайного пенсіонера становить 30% від зарплати). Але вже у 2016 році набув чинності абсолютно новий Закон «Про наукову і науково-технічну діяльність», яким наукові пенсії фактично було скасовано. Згідно з новою версією Закону, пенсії науковцям повинні призначатися на загальних підставах відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». І це правило ніхто не скасовував. Нинішні науковці права на спеціальну пенсію не мають, їм призначається звичайна пенсія за віком.

Про індексацію, що не відбулася…

Щодо тих, хто встиг вийти на наукову пенсію за старими правилами, то її їм далі виплачували. Однак зростання цих пенсій було заморожено, і вони справді не перераховуються вже багато років. Через війну потроху зростаючі звичайні пенсії стали поступово переганяти пенсії науковців. Тому багато кому довелося переходити зі своїх колись вигідних наукових пенсій на звичайні пенсії за віком. У цьому питанні також нічого не змінювалося. На законодавчому рівні право отримання наукових пенсій не поновлювалося.

Тим, хто все ще залишається на своїй науковій пенсії, її все-таки пообіцяли нарешті проіндексувати з 1 березня 2022 року. Це саме стосувалося і держслужбовців. 15 лютого цього року навіть було ухвалено спеціальний Закон  2040-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства». Він набув чинності із запізненням – у квітні, але там було сказано, що індексація пенсій науковцям та держслужбовцям має відбутися з 1 березня 2022 року.

…і післявоєнні плани

Але цього так і не сталося. Справа в тому, що порядку індексації спеціальних пенсій на той момент не існувало, алгоритм індексації прописано лише для звичайних пенсій. У Пенсійному фонді закликали чекати на затвердження відповідного порядку. І ось 24 червня 2022 року диво, здавалося б, сталося – Кабінет Міністрів ухвалив постанову «Деякі питання індексації пенсій» №727. Цією постановою внесено зміни до «Порядку проведення щорічної індексації пенсій», куди нарешті внесли науковців та держслужбовців. З’явилася надія, що індексацію проведуть, причому заднім числом. Але до того ще далеко. У третьому пункті постанови №727 сказано, що вона набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем припинення або скасування воєнного стану. Тобто питання індексації деяких видів пенсій знову зависнуло у повітрі.

***

Тепер невідомо, чи дочекаємося цього хоча б наступного року, з урахуванням тяжкого економічного становища в країні. Але в оновленому порядку справді сказано, що якщо після проведеної індексації буде вигідно перейти з пенсії за віком на наукову пенсію або пенсію держслужбовця, такий перехід має бути здійснено. Така норма частково дозволила б відновити справедливість, але коли це стане можливим – незрозуміло, адже війна сплутала всі карти.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні