П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаРізнеЯк не потрапити під машину у темний час доби на погано освітлених...

Як не потрапити під машину у темний час доби на погано освітлених дорогах

Этот материал также доступен на русском языке
Під час вимушених віялових відключень світла вуличні ліхтарі та світлофори не працюють. До того ж зараз рано почало темніти.

Як у темний час доби без вуличного освітлення перейти дорогу, не наражаючи на небезпеку власне життя, пояснили в Департаменті патрульної поліції.

 Надягайте речі світлих кольорів

Як пояснюють патрульні, щоб пішоходу стати видимим на темній дорозі, достатньо вдягнути світлу шапку, штани або куртку. Це дасть можливість водієві або велосипедисту заздалегідь помітити вас на дорозі. Адже у світлому одязі у темний час доби пішохода видно за 30-75 метрів. А якщо до цього додати ще й світловідбивні елементи, так звані флікери, то в них людину на вулиці можна побачити за 300 метрів.

Що таке флікер і як ним користуватися?

Флікери – це спеціальні вироби, що відбивають світло від фар та ліхтарів уночі. Найкраще купувати флікери білого або лимонного кольорів. Як флікер можна використовувати:

  • браслет (ціна від 15 гривень) – буває у вигляді металевої смужки або силіконової гумки, носити можна не лише на руці, а й прикріпивши на ручку сумки;
  • брелоки – корисний аксесуар для будь-якої сумки або ременя, його можна взагалі не знімати;
  • дорожній жилет (ціна від 30 гривень) – зручно надягати поверх одягу, легкий у носінні;
  • стрічка, наклейка або значок (ціна 5-10 гривень) – найзручніший вид, їх можна прикріпити до рукава куртки, на шапку або рюкзак.

Купити світловідбивні деталі можна в будь-якому магазині дитячих іграшок, канцтоварах, спортивних магазинах, торговельних центрах і будівельних супермаркетах.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: всі світловідбивні деталі мусять бути розташовані на рівні очей. Найкраще приклеїти їх на куртку або на рюкзак. У темряві добре видно флікери, розмір яких понад 15 сантиметрів.

***

Навіть якщо перебої з електрикою стабілізуються, світловідбивні елементи стануть у пригоді вам і за поганих погодних умов – у дощ і сніг. Бути помітним на дорозі – це відповідальність кожного пішохода.

Не забувайте про яскраві аксесуари і для тварин

Якщо ви вигулюєте домашнього улюбленця в темряві, одягніть на нього також світловідбивний аксесуар. Оскільки тварин ще складніше помітити у темряві.

За що можуть покарати?

Сьогодні на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроект, яким хочуть запровадити штрафи за відсутність світловідбивних елементів на одязі пішоходів у темну пору доби. Якщо документ ухвалять, то порушникам доведеться сплатити штраф у розмірі 51 гривні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні